Jön a tavasz-mozogjunk sokat a szabadban!

Írta: itv , - Frissítve: 21st March, 2014 - 9:17am

Téma: 

A szakértők szerint megfelelő étrenddel és sok mozgással segíthetünk szervezetünknek, hogy a téli hónapok után is kifogástalanul működjön.

A tavaszi fáradság sokak életét keseríti meg, a jelenséget pedig már a tudomány is elismeri. Vannak, akik szerint vitaminokkal, mozgással és egy kis egymásra figyeléssel kezelhető a probléma, amely nemtől és kortól függetlenül keseríti meg az emberek életét a tél elmúltával.

Néhány száz évvel ezelőtt az időjárás és a sötétség miatt szükségszerűen lelassult az élet télen, napjainkban azonban szinte azt sem vesszük észre, hogy változnak az évszakok, annyira pörgősek a mindennapok - mondta a Kossuth Rádiónak Dr. Vida Zsuzsa neurológus, alvásszakértő. Hangsúlyozta: az emberek enni is alig tudnak napközben, sokan csak este, munka után vacsoráznak egy kiadósat, így azonban a szervezet képtelen ráhangolódni a pihentető alvásra. A szakember a rendszeres testmozgás fontosságát is kiemelte, mint mondta, legalább hetente háromszor 20 perc aktív mozgásra lenne szükség.

A helyes étrendről Tóth Gábor élelmiszermérnök beszélt a Napközben című műsorban. Kifejtette: a tavasz beköszöntével nem kell rögtön léböjtkúrával kezdeni, de sokat segít, ha csökkentjük a szénhidrátbevitelt. Vacsorára párolt zöldséget vagy joghurtot ajánl, és mint mondta, célszerű, ha a fő étkezés a reggeli és az ebéd marad. Reggel érdemes sok gyümölcsöt fogyasztani, a citrusfélék, a grapefruit és az alma is jótékony hatásúak - közölte.

Természetesen a vitaminokat és ásványi anyagokat is pótolni kell, hiszen télen megnyugszik és lelassul kicsit a szervezet, az újrafeltöltéshez pedig szükség van előbbiek pótlására - hívta fel a figyelmet a Kossuth Rádióban Dr. Taraczközi István természetgyógyász.  A Magyar Természetgyógyász Szövetség elnöke szerint rossz, hogy sokan "a telet is átpörgik", a tavaszi fáradságnak ezért "meg kell adni a módját", például a déli államokban szokásos délutáni szieszta beiktatásával.

-hirado.hu-

Kapcsolódó cikkeink