Kara Ákos: Méltó és békés megemlékezésre készülünk

Téma: 

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államtitkára, Kara Ákos elmondta: a korábban meghirdetetteknek megfelelően készülnek a programok lebonyolítására.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államtitkára felidézte: a programok már október 22-én, vasárnap délután megkezdődnek a műegyetemi megemlékezésekkel. Innen délután fél 5-kor indul a hagyományos fáklyás menet a Bem térre, ahol szintén megemlékezést tartanak. Emellett már vasárnap este, majd hétfő este is több helyen – köztük a Műegyetem épületén – fényfestés lesz.

MTI Fotó Soós Lajos

Az ünnepnapon, hétfő reggel a Parlament előtti Kossuth Lajos téren folytatódnak a programok, ott ünnepélyesen felvonják Magyarország lobogóját. A nyitott parlamenti program keretében ingyenesen megtekinthető lesz a főlépcső, a Kupolacsarnok, valamint a Szent Korona. Az államtitkár hozzátette: ehhez a programhoz előzetes regisztráció sem szükséges, de a látogatóknak biztonsági átvizsgálással, valamint – az eddigi tapasztalatok alapján – sorban állással is számolniuk kell.

A miniszterelnök is beszédet mond

Az ünnep kiemelt rendezvényén, a Terror Háza Múzeumnál délután 3 órakor kezdődő ünnepségen Orbán Viktor miniszterelnök mond beszédet. Délután 5 órától a Millenáris parkban pedig a Szabadságkoncertre várják az ünneplőket. Kara Ákos kiemelte, ahogy 1956-ban, most is igaz: “nekünk, magyaroknak mindig meg kellett küzdenünk szabadságunkért és igazunkért”. Elmondta: az országban és a külhoni magyarság körében is sok helyen készülnek ünnepi programokkal. A rendezvények biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs a budapesti rendezvényekkel kapcsolatos biztosítási tervet elfogadta, október 23-án reggel 7 órától egész nap végzi munkáját – közölte az NFM államtitkára.

Markó Attila, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Rendészeti Főigazgatósága közrendvédelmi főosztályának osztályvezetője azt mondta: a rendőrség az október 23-ai ünnephez kapcsolódóan országszerte csaknem 600 rendezvény (köztük állami, önkormányzati, kulturális események) nyugodt, békés megtartását segíti. Feladatuk a közrend és a közbiztonság fenntartása, a résztvevők biztonságának, testi épségének megóvása, az esetleges jogsértések megelőzése – tette hozzá. Kiemelte azt is, hogy a nemzeti ünnepi rendezvényeket szándékosan megzavarók ellen határozottan lépnek fel.

Senki sem hajthat a tömegbe

Az ORFK osztályvezetője elmondta: rendőrségi szolgálati járművekkel készülnek arra, hogy megelőzzenek egy esetleges tömegbe hajtást, hogy útzárat is kihelyeznek-e, arról még nem született döntés. Markó Attila kifejtette: a rendőrség a Terrorelhárítási Központtal közösen elvégezte a kockázatelemzéseket, elkészítették a biztosítási terveket, ezekben részletezve az egyes rendezvényeken szükséges erőket, eszközöket, módszereket. Az ünnepi rendezvények biztonságos lebonyolítására a budapesti és a megyei főkapitányságokon is külön törzsek fognak működni, amelyek feladata, hogy a beérkező információkat elemezzék, értékeljék és szükség esetén módosítsák a terveket.

Bonta Imre, az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzési főosztályának vezetője elmondta: az ünnepi hosszú hétvége időjárási szempontból két részre bontható. Szombaton és vasárnap a nap első felében folytatódik a nyugodt, száraz, enyhe idő. Vasárnap délután viszont nyugat felől hidegfront éri el térségünket.

Ennek nyomán előbb a Dunántúlon, majd az ország középső és keleti részein is egyre többfelé várható eső. A meteorológus azt mondta: a várható időjárás a “szabadtéri rendezvények szempontjából nem mondható kedvezőnek”. Borús lesz az ég, s erős, a Dunántúlon viharos széllökésekre is számítani kell. Emellett több helyen folyamatos, tartós eső is várható. Október 23-án a maximumhőmérséklet is már csak 10 Celsius-fok körül alakul.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó: Soós Lajos

Kapcsolódó cikkeink

Február 28-án sajtótájékoztatón jelentették be a Miskolci Egyetem Egészségügyi Kara és a Misek Kft. közötti sejtbiológiai kutatási együttműködés szerződésének aláírását a két intézmény vezetői.

MTI Fotó Lakatos Péter

Biztonsági szempontból nem történt rendkívüli esemény az augusztus 20-ai központi rendezvényeken - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államtitkára, az operatív törzs vezetője az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.

MTI Fotó

Felkészült az operatív törzs az augusztus 20-i állami ünnepre, a civil biztonsági szolgálattal együtt több ezer rendőr, mentő, vízi mentő, tűzoltó, katasztrófavédő biztosítja a rendezvényeket - közölte Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államtitkára,...

MTI-fotó: Marjai János

A kereskedelmi forgalomban elérhető szén-monoxid-érzékelők közül kevés a megfelelő, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium arra hívta fel a figyelmet, hogy a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság ellenőrzésein a termékek több mint fele elbukott.A szaktárca az MTI-hez...

2020. július 10., péntek, Amália