Kétezer új modell a hazai autóbuszgyártás keretében

Téma: 

A következő két évben közel kétezer új autóbuszt szerezhetnek be a Volán-társaságok a Nemzeti autóbuszgyártási cselekvési program keretében - mondta el Varga Mihály a Magyar Időknek.

A lap hétfői számában megjelent írás szerint a nemzetgazdasági miniszter ismertette: a Nemzeti Autóbusz Beszerzési Bizottság (NABB) március 13-i ülésén elfogadta a Volán-társaságok járműbeszerzéseit lebonyolító Volán Buszpark Kft. hároméves tervét, amelyben 1849 új autóbusz vásárlása szerepel; a beszerzés fedezetét a nemzetgazdasági tárca biztosítja. A Volán-társaságok idén 423, 2018-ban 533, 2019-ben 893 új buszt vehetnek, amelyek 97 százaléka a hazai gyártók típusválasztékából kerül ki.

MTI Fotó Máthé Zoltán

Varga Mihály elmondta: abban bíznak, hogy a hazai buszgyártó kapacitások Mosonmagyaróváron, Győrben, Székesfehérváron, Budapesten, illetve Debrecenben 2020-ra elérik azt az 1100-1200 darabos éves termelési mennyiséget, amelyet a kormány megcélzott. Kiemelte: míg 2015-ben a magyar gyártók 99 autóbuszt adtak el, tavaly már 170-et, az idén februárig pedig a Kravtex Kft. 86 buszt szállított le a Volán Buszpark Kft.-nek, a Volánbusz Zrt. pedig januárban megrendelt 180 alacsony padlós csuklós autóbuszt az Ikarus Egyedi Kft.-től.

A NABB március 13-i döntésével jóváhagyta, hogy a Volán Buszpark Kft. lízingkonstrukcióban szerezzen be 20 új, normál padlómagasságú és 80 új alacsony padlós szóló autóbuszt, lehetőség szerint magyar gyártóktól – a közbeszerzés kiírása folyamatban van.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó: Máthé Zoltán

Kapcsolódó cikkeink

Növekvő veszélyeket rejt a kínai növekedési modell - figyelmeztet a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő. Az előrejelzések szerint a kelet-ázsiai ország gazdasági bővülésének üteme az idén várhatóan eléri majd a 8 százalékot.

Claudio Romani, nemzetközileg elismert olasz modell nemrég még Miami napfényben fürdőző partjairól biztosította támogatásáról kedvenceit, a Milan csapatát, s állt a kamerák elé egy száll Milán-mezben. Ezúttal a manapság oly' divatos paddleboardon pózolt.

MTI Fotó Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

A magyar modell működik, és mi, magyarok nem akarjuk lecserélni azt – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió szociális csúcstalálkozóján a svédországi Göteborgban.

2020. július 15., szerda, Henrik,Roland