Kevesebben vagyunk, de többen házasodtak

Téma: 

Nőtt a természetes fogyás mértéke 2019 első hat hónapjában, miután 2,8 százalékkal kevesebb gyermek született és 1 százalékkal többen haltak meg a múlt év azonos időszakához képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

 

Azt írták: az év első hat hónapjában 41 902 gyermek született, 1201-gyel kevesebb, mint tavaly ilyenkor.  Január-márciusban átlagosan 4,2 százalékkal kevesebb újszülött jött világra az előző év első negyedévéhez viszonyítva.  Április-májusban 1,4 százalékkal magasabb, júniusban pedig 6,3 százalékkal alacsonyabb volt a születések száma az egy évvel korábbihoz képest.

MTI Fotó

Hozzátették: 2019 január-júniusában 67 741-en haltak meg, 1 százalékkal, 691-gyel többen, mint a tavalyi év azonos időszakában.

A KSH szerint a többlet a januári halálozások kiemelkedően magas számából adódott, amelynek hátterében a tavalyinál korábban tetőző influenzajárvány állhatott.

2019. januárban csaknem 20 százalékkal, februárban 2,7 százalékkal többen, márciusban 14 százalékkal kevesebben hunytak el, mint egy évvel korábban. Ezt követően április-májusban átlagosan 1,6 százalékkal csökkent, júniusban pedig 2,7 százalékkal emelkedett a halálozások száma.

Kiemelték, mivel a születések száma csökkent, a halálozások száma pedig emelkedett, a természetes fogyás mértéke 7,9 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban.

A hivatal adatai szerint a házasságkötések száma jelentősen nőtt: 24 020 pár házasodott össze, 7,9 százalékkal, 1758-cal több, mint tavaly ilyenkor.  Januárban 3,9 százalékkal kevesebb, ezt követően február-márciusban kismértékben, április-májusban pedig átlagosan 8,2 százalékkal több házasságot anyakönyveztek, mint egy évvel korábban.  Az emelkedő tendencia tovább folytatódott, júniusban már 15 százalékkal többen léptek frigyre, mint 2018 azonos hónapjában – közölte a KSH.

Ezer lakosra 8,6 élve születés és 14 halálozás jutott.  Az előbbi adat 0,2 ezrelékponttal alacsonyabb, az utóbbi 0,2 ezrelékponttal magasabb volt az előző év azonos időszakinál, emiatt a természetes fogyás 0,4 ezrelékponttal, 5,3 ezrelékre emelkedett.

2019 első hat hónapjában ezer élve születésre 3,9 csecsemőhalálozás jutott, ami 0,6 ezrelékponttal növekedett az előző év első félévéhez viszonyítva.  A házasságkötési arányszám 5,0 ezrelékes értéke 0,4 ezrelékponttal volt magasabb az egy évvel korábbinál.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó

Kapcsolódó cikkeink

(MTI Fotó: Illyés Tibor)

Rendkívüli időszak elé nézünk, szükségünk van a bennünket, magyarokat jellemző erőre, bátorságra, és legfőképpen az egységünkre - mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

 

Kevesebben voltak munka nélkül Borsodban júniusban, mint januárban, de még így is 19,2 százalékos a munkanélküliségi ráta a megyében. Encsen és Ózdon a legrosszabb a helyzet.

MTI Fotó

Kevesebben írják alá a Székely Nemzeti Tanács nemzeti régiók védelméért indított európai kezdeményezését a koronavírus-járvány miatt – közölte a tanács külügyi biztosa szerdán az M1-en.

MTI Fotó: Marjai János

Csökken a nyelvvizsgák száma, ami az egyre több emelt szintű érettségi és a fiatal korosztályok demográfiai mutatóinak a következménye - írta csütörtöki számában a Napi Gazdaság.Az Oktatási Hivatal Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központjának adatai szerint...

2020. május 27., szerda, Hella