A kormány november 7-én tárgyal az adósságátvállalásról

Téma: 

November 7-i ülésén kerül a kormány elé az önkormányzati adósságállomány egy részének állami átvállalását tartalmazó előterjesztés - közölte Giró-Szász András kormányszóvivő hétfőn az M1 Ma reggel című műsorában. Orbán Viktor miniszterelnök a múlt szombaton jelentette be, hogy 612 milliárd forintnyi adósságot vesz át az állam 1956 önkormányzattól.

A kormányszóvivő rámutatott arra, hogy nem 600 milliárd forintról van szó, hanem 600 milliárdnyi adósságról. Ennek az összegnek az éves törlesztőrészlete egyrészt ennél jóval kevesebb, másrészt az átvállalás semmilyen változást nem okoz sem az államháztartási hiányban, sem az államadósságban, mert azokba eddig is beleszámolták az önkormányzatok adósságát. Az adósságátvétellel kedvezőbb tárgyalási pozícióba kerül az érintett pénzintézeteknél az állam - tette hozzá Giró-Szász András.
A miniszterelnök bejelentésének lényege, hogy a magyar állam 100 százalékban átvállalja az adósságot azokon településeken, ahol a lakosság száma nem haladja meg az 5 ezer főt. Ahol ennél többen laknak, ott a helyi adók alapján dől el, hogy hány százalékban segíti ki az állam az önkormányzatot.

A kormányszóvivő kifejtette: vannak olyan önkormányzatok, amelyek nagyon tisztességesen gazdálkodtak, és nem halmoztak fel adósságot, sok esetben azonban arról van szó, hogy a település olyannyira kicsi, hogy nincs is saját költségvetése. 2002-ben számos olyan feladatot kaptak az önkormányzatok, amelyehez nem biztosítottak fedezetet – tette hozzá Giró-Szász András, utalva rá, hogy ez is jelentősen növelte az adósságállományt.

A kormányszóvivő hangsúlyozta: a kormány nem az önkormányzatokon segít, hanem az embereken, hiszen érezni fogják, hogy a helyi adókból ezentúl nem adósságot törlesztenek, hanem fejlesztésekre fordítják majd a befolyt összeget. Sok esetben csak látványberuházások születtek korábban, amelyek ugyan nem voltak indokoltak, de növelték a települések adósságállományát. Ezért az akkori kormányzatot terheli a felelősség – mondta.

Kapcsolódó cikkeink

November 7-ei ülésén kerül a kormány elé az önkormányzati adósságállomány egy részének állami átvállalását tartalmazó előterjesztés - közölte Giró-Szász András kormányszóvivő hétfőn az M1 Ma reggel című műsorában.

Reuters

A naptári, vagyis december 31-i évfordulós kgfb-ügyfelek november 11-ig kapnak értesítést jövő évi díjaikról, és ez alapján december 1-jéig dönthetnek a meglévő szerződésük felmondásáról, az esetleges biztosítóváltásról - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken...

2020. július 15., szerda, Henrik,Roland