A Kossuth téri éhségsztrájk ügyében az országos rendőrfőkapitányhoz fordult az ombudsman

Téma: 

A fővárosi Kossuth téren tartott egyhetes éhségsztrájk ügyében intézett kérdéseket az országos rendőrfőkapitányhoz Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa - közölte az ombudsman hivatala hétfőn az MTI-vel.

"A gyülekezési jog érvényesülésével kapcsolatos, immár évek óta tartó vizsgálatsorozat folytatásaként, és az ombudsman hatáskörét megszabó törvénynek megfelelően Szabó Máté Hatala József altábornagyhoz, az országos rendőrfőkapitányhoz fordult kérdéseivel" - áll az MTI-hez eljuttatott közleményben.
Mint írták, a biztos azt tudakolja, hogy a szervezők a gyülekezési jogról szóló törvény szerint bejelentették-e a rendezvényt; járt-e az mások jogainak és szabadságának sérelmével; kértek-e a szervezők rendőri védelmet; fellépett-e a rendőrség a demonstrációval kapcsolatban - és ha igen, milyen indokkal, jogalappal és milyen módon?
Szabó Máté a Kossuth téri "rendezvény" befejezését követő 15 napon belül várja az országos rendőrfőkapitány válaszát, valamint az eseménnyel kapcsolatosan keletkezett valamennyi irat és más dokumentum másolatát - olvasható a közleményben.
Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke és három politikustársa szeptember 9-től egyhetes éhségsztrájkot tartott a Kossuth téren a választási regisztráció bevezetése ellen tiltakozva.
-MTI-

Kapcsolódó cikkeink

A Fidesz üdvözli a pénzügyi ombudsman bejelentését, hogy vizsgálatot indít a bankok által közzétett díjszabások miatt - közölte a kormánypárt parlamenti frakciója hétfőn az MTI-vel.

Vis maior helyzet miatti késésnél is kártérítést kellene fizetnie a MÁV-nak az ombudsman szerint

Az ombudsman szerint ellentmondás van az európai uniós szabályozás és a MÁV-Start Zrt. személyszállítási üzletszabályzata között, a hatályos uniós rendelet alapján ugyanis a késések után vis maior esetén is kártérítést kellene fizetnie a Máv-nak.

Benyújtotta a parlamentnek Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a pénzügyi jogok biztosáról szóló törvényjavaslatát. A pénzügyi fogyasztóvédelmi feladatokat ellátó ombudsmanhoz a pénzügyi szervezetek eljárásával kapcsolatosan fordulhatnak majd a fogyasztók.

MTI Fotó Kallos Bea

Az államnak meg kell teremtenie a valódi választás lehetőségét a kórházi és az otthonszülés között, ez ugyanis nem adott teljes mértékben a jelenlegi szabályozás szerint – véli az alapvető jogok biztosa.

2021. március 7., vasárnap, Tamás