Lázár: minden településen akadálymentes lesz a választás

Téma: 

Az ország minden településén akadálymentes lesz a választás, így a fogyatékossággal élők nagyjából 600 ezres közösségének jelentősen könnyebbé válik majd a szavazáson való részvétel - közölte Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár és Kósa Ádám fideszes európai parlamenti (EP) képviselő.
A tervek szerint a látássérültek Braille-írásos választási segédletet kapnak majd, hogy önállóan tudják leadni szavazatukat, a mozgássérülteket pedig úgy kívánják segíteni, hogy szavazókerületenként legalább egy választókört akadálymentessé tesznek, ami a választói aktivitást is erősíteni fogja, mert eddig csak a mozgóurnás megoldás volt biztosítva az érintetteknek - részletezte Kósa Ádám a választási eljárási törvény várható változásait.
A jelnyelven kommunikáló EP-képviselő azt is közölte, hogy bár még nem született döntés róla, de szeretnék, ha a jövőben nem korlátoznák az értelmi sérültek választási jogát. Az alaptörvény azt mondja ki, hogy külön bírósági ítélettel lehet megfosztani szavazati jogától egy értelmi sérültet - emlékeztetett a politikus, aki eltörölné ezt a rendelkezést, szerinte ugyanis az előzetes választási eljárás elegendő ahhoz, hogy minden választópolgár nyilatkozzon, tud-e, illetve akar-e voksolni. Lázár János ezzel kapcsolatban azt mondta, a javaslat komoly törvényhozói mérlegelést igényel.
Kósa Ádám rámutatott arra is, az eddigi szabályok nem feleltek meg a fogyatékossággal élők igényeinek, hatalmas hátrány érte őket azzal, hogy fogyatékosságuk miatt nem tudták megfelelően leadni szavazatukat. Megjegyezte, hogy nemcsak magát a szavazást, hanem az előzetes tájékozódást is szeretnék akadálymentessé tenni, így például a jövőben a választási hivatal honlapján - amely jelenleg csak a látássérülteknek akadálymentes - a hallás- és az értelmi sérülteknek is biztosított lesz az információkhoz való teljes körű hozzáférés. A tervek között szerepel továbbá az egész választási eljárás és a kampány akadálymentesítése is.
Lázár János hangsúlyozta, mind az elektronikus úton való joggyakorlást, mind a személyes voksolást szeretnék akadálymentessé tenni. Európai összehasonlításban is erőssége lesz a jogszabálynak, hogy a fogyatékkal élők teljes csoportjának igyekeznek megkönnyíteni a szavazást - jelezte az államtitkár.

MTI

Kapcsolódó cikkeink

A jövő év végére minden magyarországi iskolában elérhető lesz a szupergyors internet – mondta Solymár Károly Balázs infokommunikációért felelős helyettes államtitkár a Networkshop 2015 Országos Informatikai Konferencián Sárospatakon kedden.

MTI Fotó

Jelenleg 883 ezer magyar háztartásban még nincs megoldva szélessávú internethez való hozzáférés. A Digitális Magyarország terv szerint 2018-ra minden háztartásban ott lesz a világháló.

MTI Fotó Soós Lajos

Jövőre indul országszerte az új bölcsődei ellátási rendszer, a szükséges fejlesztésekhez csaknem százmilliárd forintos támogatást nyújt a kormány - jelentette ki Novák Katalin család- és ifjúságügyi államtitkár a Magyar Időknek adott interjújában.

...
2020. november 27., péntek, Virgil