Le tudja tarolni az egész országot - gyilkos kórokozót hordoz, pedig szabad szemmel alig látható

Téma: 

A szőlőkabócák nagyon nagy veszélyt képviselnek az ültetvényekre. A már fertőzött, kifejlett egyedekre nincs permetezőszer. A lárvákat kellene elpusztítani, de mivel pici, szabad szemmel nem látható rovarról van szó, ez nagyon nehéz. Nemzetközi példák tanúsítják, hogy a szőlőkabóca néhány év alatt megtizedelheti a szőlőterület nagyságát – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.

A szőlőkabóca Észak-Amerikából származó, egynemzedékes kártevő. Azért nevezik kabócának, mert képes a szőlő egyik tövéről a másikra átugrani. Hazánkban 2006-ban észlelték először, de akkor még fertőzött fajtájával nem találkoztak. 2013-ban Zala és Veszprém megyében már felfedezhető volt a rendkívül veszélyes növényi kór, amit a szőlőkabóca okoz. Most a tokaji borvidéken is megjelentek – mondta Terjék Lajos mádi borász.

 Varga György)Ez egy rovar, amely vírust hordoz, és ha elkezdi a növények fonákján a nedvét szívogatni, terjesztheti a kórokozót. Fogtak Tokaj-hegyalján is amerikai szőlőkabócát. Tavaly ezer befogott egyed közül egyetlenegy sem hordozott vírust, úgyhogy egyelőre nem okoztak gondot. A tudomány mai állása szerint védekezni nem tudnak ellene a gazdák. Egyet tehetnek - kivágják az érintett ültetvényt.

A rovart szabad szemmel nem lehet látni, nagyítóval kell megvizsgálni a levelek fonákját. Vagy pedig csapdázni kell, ami azt jelenti, hogy sárga, ragacsos lapokat tesznek ki, miután a rovar ráugrik, nem tud elmászni. A befogott rovarokról pedig megállapítják, hogy hordoz, vagy nem hordoz vírust – magyarázta.

Tavaly az Egri borvidéken is felbukkant a szőlőkabóca. Muki Dániel kertészeti területi képviselő akkor arra intett, hogy már a lárva ellen is védekezni kell.Az eddigi kutatások alapján a leghatékonyabb védekezés, ha virágzás után célzottan az amerikai szőlőkabóca ellen lépünk fel, majd 14, illetve 21 nap elteltével egy olyan készítményt használunk, mely mind a szőlőmolyok, mind az amerikai szőlőkabóca ellen hatékony. A július eleji időszak ugyanis az, amikor a szőlőmolynak a második nemzedéke rajzik. Ha jól időzítettünk és jó szereket választottunk, ez a két védekezés elégséges.Nagyon fontos, hogy a sárga lapok legyenek kinn az ültetvényeken. Ha ugyanis imágórajzást jeleznek, előfordulhat, hogy harmadik védekezésre is szükség lesz. Ha nem védekezünk, egyik évről a másikra megtízszereződhet a beteg tőkék száma. A megbetegedett tőkék pedig 2-4 év alatt kipusztulnak. Le tudja tarolni akár az egész országot, ha nem figyelünk oda – hívta fel a figyelmet.Forrás: hirado.hu, M1

Kép forrása: Amerikai szőlőkabóca a rovarfogó papíron a Zala megyei Lenti közelében. MTI, Varga György

Kapcsolódó cikkeink

Az égi vándor március 7-8-ától lesz megfigyelhető Magyarországról. Pompás égi tüneményben lehet részünk pár nap múlva. A 2011 nyarán felfedezett C/2011 L4 (Panstarrs) üstökös fog ugyanis áthaladni felettünk – olvasható az időkép.hu-n.

Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást a rendőrség egy nő és három férfi ellen, mert gyilkos galócát és tuskógombát adtak több embernek, akik közül eddig már hármat életveszélyes...

Szakáld – A szakáldiak úgy vélik, tévedés történt, és Márkot hamarosan hazaengedik.

MTI Fotó Biró István

Vannak még szabad helyek a Székely Gyors-Csíksomlyó Expresszre – közölte Mező Tibor, a Kárpáteurópa Utazási Iroda vezetője az M1 vasárnap reggeli műsorában.

2021. január 27., szerda, Angelika