Légicsapást terveztek Budapest ellen a szovjetek

Írta: itv , - Frissítve: 5th November, 2017 - 8:15am

Téma: 

Négy harci repülőgéppel bombázta volna a budapesti Corvin közt az orosz légierő 1956. november 4-ére virradóra. A Magyar Idők azt írja: a gépek már a magyar főváros felé tartottak az éjszakában, amikor lefújták a támadást. A tervezett légicsapásról több forrást is egybevetve az Aeromagazin novemberi száma közöl részletes beszámolót.

 

A Corvin köz bombázására készült négy harci repülőgép a Kijev melletti Boriszpol légibázison. A Magyar Idők összeállításában így idézi Jevgenyij Podolnij másodpilótát: „Megkaptuk a parancsot. Felszállás: 1956. november 4-ére virradóra, 23.40-kor. Az előírt alakzat: követő vonulás, 15 km-es távolság tartásával. Bombateher: gépenként 10 db légibomba, ebből mindegyiken 2-2 FAB–500-as és 8-8 FAB–250-es gravitációs romboló bomba. Az irányzás célpontja a felkelők központja, amely egy [film]színház épületében van a Pest nevet viselő városrészben, s ez a bázisa a magyarok fő erejének. Visszaút – jobb fordulattal Kijev felé. A repülés magassági szakaszai: 8, 6 és 3 ezer méter. Műszer szerinti sebesség 380 km/h. A világító bombákat a csoport [első és hátsó] záró gépei vetik”.

A szovjet távolsági nehézbombázók egykori harci bevetéséről Jevgenyij Podolnij abban a visszaemlékezésben ír, amelyet novemberi számában ismeret az Aeromagazin, egy eddig ismeretlen epizódot tárva a hatvanegy évvel ezelőtti eseményekről az olvasók elé.

Kapcsolódó cikkeink