Lejár a határidő: ennyivel lehet drágább a kötelező

Írta: itv , - Frissítve: 2nd November, 2018 - 12:12pm

Téma: 

Legkésőbb péntekig hirdethetik ki év végi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási tarifáikat a biztosítók. A Magyar Biztosítók Szövetsége adatai szerint a személyautók 25 százalékára érvényes az év végi kgfb-kampány. Szakértők arra számítanak, hogy 10–15 százalékos mértékben növekedhetnek a díjak.

Idén is legkésőbb november 2-ig hirdethetik ki év végi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) díjaikat a biztosítótársaságok. Az autósok ekkortól  tudják majd összehasonlítani a piacon elérhető lehetőségeket a meglévő biztosítójuk által ajánlott díjjal, amelyet november 11-ig kell megkapniuk postán, illetve e-kommunikációs szerződés esetén e-mailben. Az új díjaknak a jelenlegi tarifákkal való összevetésénél érdemes figyelni arra, hogy az idei díjat a baleseti adóval növelve vegyék figyelembe – hívta fel a figyelmet Független Biztosítási Alkuszok Magyarország Szövetsége (FBAMSZ).
 
Shutterstock
 

Díjemelés várható 

A FBAMSZ arra számít, hogy idén 140–150 ezer szerződést válthatnak, a díjak pedig az elmúlt egy évhez hasonló, 10–15 százalékos mértékben növekedhetnek. A 2019-es díjbefizetés során már nem kell külön baleseti adót fizetni, azonban a díjba kalkuláltan meg kell fizetniük az autósoknak ugyanazt a terhet, hiszen a baleseti adóból biztosítói különadó lesz. Ettől az adóváltozástól az autósok terhe nem változik, az átlagdíj-statisztikában viszont mintegy harmincszázalékos emelkedés várható emiatt.

Sebestyén László, a Netrisk.hu ügyvezető igazgatója korábban az MTI-nek azt mondta: mindent összevetve, a személyautóknál az átlagdíj 26-28 ezer forint lehet. A díjnövekedést a károk növekvő számával és a helyreállítási költségek gyors emelkedésével indokolta.

A tavalyi adatok alapján a kgfb-piac több mint felét három biztosító, az Allianz, a K&H és a Wáberer uralja.

Forrás: hirado.hu, Profit7

Kép: Shutterstock

 

Kapcsolódó cikkeink