Ma kétféle ország van Európában: ahol biztonság van, és ahol nincs

Téma: 

A magyar rendőrök munkája tisztelet érdemel, hisz az elmúlt években két fronton is helytálltak: védték a határokat és fenntartották a közrendet. Ezért hazánk ma az egyik legkevésbé veszélyes ország – mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Budapesten, a Hősök terén, a rendőrség állományába kinevezett 227 tiszthelyettes ünnepélyes eskütételén és a rendőrség új szolgálati gépjárműveinek szemléjén.

A miniszterelnök úgy vélte, a következő évtizedben Európában a biztonság lesz a legnagyobb érték. Nemcsak a családok nyugodt és kiszámítható élete múlik majd rajta, hanem Magyarország teljesítménye, gazdasági sikere is.

MTI Fotó Kovács Tamás

Manapság kétféle országot lehet megkülönböztetni: ahol biztonság van, és ahol nincs. Magyarország az egyik legbiztonságosabb a kontinensen. Ez a rendőröknek köszönhető – emelte ki.

Szerinte a rendőrök munkája tisztelet érdemel, hisz az elmúlt években két fronton is helytálltak: védték a magyar és európai határokat és közben az ország közbiztonsága is javult – jelentette ki Orbán Viktor.

„A mi határainkon már csak az juthat át, aki jogszerűen érkezik, és tiszteletben tartja a törvényeinket” – nyomatékosította a miniszterelnök.

Úgy fogalmazott: vendégszerető nép a magyar, „nálunk minden jószándékú idegent megillet a vendégjog”, de közös érdek, hogy „a rosszindulatú embereket kiszűrjük, a vendégjoggal való visszaélést megakadályozzuk, és saját biztonságunkat megvédjük”.

Azt mondta a tiszthelyetteseknek, hogy munkájuk során indulattal és agresszióval is fognak találkozni, de arra hívta fel a figyelmüket, hogy „az egyenruha alatt szív is van, nem csak izom”, ezért miközben megalkuvás nélkül érvényt szereznek a törvényeknek, emberségből is ki kell állniuk a próbát.

Hűségesnek kell maradni 

Az esküt tevőkhöz szólva a miniszterelnök továbbá arról beszélt: a legnagyobb próbatételek között is hűségesnek kell maradniuk hazájukhoz, esküjükhöz.

Legyenek büszkék esküjükre azért is, mert olyan fontos dolgok megvédése mellett kötelezték el magukat, mint amilyen a magyar családok biztonsága, a nemzeti kultúrán nyugvó életfelfogásunk és az ezeréves keresztény múltból fakadó társadalmi rend – kérte a jelenlévőket.

„Nekünk, magyaroknak mindez hosszú évszázadok óta azt a sziklaszilárd alapot jelenti, amelyre egy biztonságos és magyar jövőt felépíthetünk. (…) Vannak európai országok, ahol ezek a fontos dolgok már a múltéi, legfeljebb az együttélés véletlenszerű formái” – fejtette ki Orbán Viktor.

Még több rendőr lesz

Szavai szerint a magyar rendőrség az elmúlt hét évben méltán érdemelte ki az emberek bizalmát és nagyrabecsülését. Hozzátette: a rendőrség soraiból a közelmúltban is volt olyan, aki elesett, és olyanok, akik éppen csak túlélték a velük szemben fegyvert fogó bűnözők támadásait. „A sebesülésükből munkába visszatérő rendőreinket ezúton is köszöntöm” – mondta.

A rendőrséget érintő eredmények közül kiemelte, hogy 2010-hez képest mintegy 7 ezerrel több rendőr szolgál Magyarországon, és ez a szám még növekedni fog. Így vált lehetségessé a 24 órás közterületi jelenlét, a körzeti megbízotti állomány szinte teljes feltöltése és a határvadászképzés terveknek megfelelő haladása. Emellett csak az idén több mint 15 milliárd forintot fordítottak a rendőrségi járműparkjának megújítására – tette hozzá, közölve, hogy a következő években a teljes gépjárműállományt szeretnék kicserélni. Megjegyezte, hogy most 387 járművet adtak át a rendőrségnek.

„Önök Európa egyik legsikeresebb és legnagyobb tekintélynek örvendő rendőrségének lettek felesküdött tagjai” – zárta beszédét Orbán Viktor, akinek ezt követően bemutatták az új szolgálati autókat. Ebben részt vett a tavalyi Teréz körúti robbantásban megsérült, de azóta felgyógyult és ismét szolgálatba állt két rendőr is.

A kormányfő mellett Pintér Sándor belügyminiszter és Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter részvételével megrendezett ünnepség elején egyperces néma csenddel emlékeztek meg a hétfő délelőtt az M5-ös autópályán történt balesetben elhunytakról. Mint elhangzott, a sztrádán súlyos balesetet szenvedett autóbusz a Készenléti Rendőrség járőreit szállította. Az autóbusz vezetője, valamint a járműben utazó egyik rendőr törzsőrmester, a Készenléti Rendőrség járőre életét vesztette.

Forrás: hirado.hu, MTI

Kép: MTI Fotó: Kovács Tamás

Kapcsolódó cikkeink

Három éve teljesen megszűnt a munkanélküliség Komlóskán - derül ki a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorából.

MTI Fotó Vajda János

Bölcsődét és Esély otthon adott át, valamint bölcsőde alapkövét helyezte el kedden két Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen a családokért felelős tárca nélküli miniszterként október 1-jén hivatalba lépő Novák Katalin, a Fidesz alelnöke.

MTI Fotó Sóki Tamás

Egész napos sebességmérő akciót tart a rendőrség szerdán, reggel hat órától azokon a helyszíneken, amelyeket az állampolgárok javasoltak.

Illusztráció

Az országban most sehol nincs érvényben meteorológiai riasztás, de a Nyugat-Dunántúl négy megyéjére jelenleg is fenntartja figyelmeztető előrejelzését az Országos Meteorológiai Szolgálat, azonban már csak talaj menti fagy miatt.

2020. december 4., péntek, Borbála,Barbara