A magyar Covid-teszt lehet az alapja a magyar oltóanyag kifejlesztésének

Téma: 

A magyar egészségügyet önellátásra készítették fel, hiszen azt látták, hogy a járvány idején Európa nem tudott minden országot ellátni, azok magukra voltak utalva – mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

 

Az új, magyar fejlesztésű Covid-tesztre épülhet a koronavírus elleni magyar oltóanyag kifejlesztése – mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

MTI Fotó Balogh Zoltán

Kásler Miklós hangsúlyozta: a magyar egészségügyet önellátásra készítették fel, hiszen azt látták, hogy a járvány idején Európa nem tudott minden országot ellátni, azok magukra voltak utalva. Ezért kezdődtek el a magyar kutatások, amelyek nagyon eredményesek – tette hozzá.

Azt is mondta:

elkezdték szervezni az új teszt sorozatgyártását, így mire egy esetleges második hullám eléri Magyarországot, a remények szerint „rendelkezünk majd egy pontos, az Egészségügyi Világszervezet előírásai szerint kidolgozott diagnosztikai eszközzel” és az arra épülő terápiával.

Kásler Miklós szerint Magyarország járványügyi intézkedései mindig két-három héttel megelőzték a világot, ezért tudták alacsonyan tartani a fertőzések számát. Amikor az első fertőzés megjelent Magyarországon, több kutatást is elindítottak: gyorsteszt- és oltóanyag-fejlesztést, illetve a meglévő terápiák alkalmazási lehetőségeinek kutatását – mondta.

Az M1 Ma reggel műsorában a miniszter arra emlékeztetett, hogy a kutatások részeként

létrehoztak egy biobankot, ahol összegyűjtik a koronavírus Magyarországon terjedő alfajait, hogy meghatározzák azok típusát, minőségét és koncentrációját.

 

Megjegyezte: a koronavírusnak sokféle a klinikai megjelenése, a betegségnek eltérő súlyosságú a lefolyása, és ennek megfelelően a betegek szervezetében eltérő a termelődő ellenanyagok szintje is.

A kutatások alapján most már ki lehet mutatni az ellenanyag jelenlétét, azt, hogy milyen típusú az ellenanyag, milyen koncentrációban van jelen, illetve meg tudják határozni, hogy az oltóanyag milyen koncentrációjára van szükség a védettséghez. Ez tehát a kutatási alapja a magyar oltóanyag-fejlesztésnek, amivel el lehet érni, hogy Magyarország ne szoruljon rá senkire a koronavírus elleni védekezésben – mondta a miniszter.

Kijelentette:

Magyarország felkészült az esetleges második hullámra, jelen pillanatban is készenléti állapot van,

a fertőzötteknek előkészített ágyak 20 százalékát fenntartják, és a magyar kórházi rendszer bebizonyította, hogy „gyorsan és nagyon rugalmasan tud alkalmazkodni”.

Forrás: hirado.hu, MTI, M1, Kossuth Rádió

Kép: MTI Fotó Balogh Zoltán

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó Kovács Tamás

Csaknem 31 millió maszk, 133 ezer teszt és 152 lélegeztetőgép érkezett Magyarországra – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos tájékoztatóján az Országgyűlés külügyi bizottságában kedden.

MTI Fotó Soós Lajos

A megújuló magyar gasztronómia sikerének kulcsa a magyar alapanyag – mondta Nagy István agrárminiszter a Piac konyhája – szakácsok és termelők konferenciáján pénteken Budapesten.

MTI Fotó Illyés Tibor

A rend a szabadság alapja – hangoztatta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken az Országházban, a 100 éves magyar rendőrség ünnepélyes állománygyűlésén.

2021. június 24., csütörtök, Iván