A márciusi tél az áramellátásban okozott problémákat

Téma: 

Az előrejelzéseknek megfelelően megérkezett a viharos szél az országba. Nem sokkal éjfél előtt citromsárga riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat Borsod-Abaúj-Zemplén megye szinte teljes területére. A riasztást az tette szükségessé, hogy ebben a térségben az előrejelzések havazást prognosztizáltak, ami a viharos szélben problémákat okozhat. A széllökések fákat dönthetnek ki, az erős széllel párosuló havazás pedig hóátfúváshoz vezet, amely a közlekedésben okozhat komolyabb fennakadásokat.

Az ilyenkor szükséges előkészületeket a megyei védelmi bizottságok megtették, de szerencsére az időjárás nem okozott olyan károkat, amelyek miatt mentésre lett volna szükség.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében jelenleg Karcsán vannak áramellátási gondok, ahol 560 ember érintett.

Megyénkben a védelmi igazgatás részletesen tájékoztatja a helyi médiát a történtekről és a helyreállítás érdekében tett intézkedésekről.

Bár a meteorológiai szolgálat a korábbi narancs figyelmeztető előrejelzését hajnalban egy fokozattal visszaminősítette, továbbra is fontos az elővigyázatosság, hiszen a mai napon még erős szél és helyenként akár havazás is lehet.

A havazás következtében síkossá, csúszóssá válhatnak az útfelületek, ami növeli balesetek kockázatát. A közútkezelők folyamatosan tisztítják az érintett útszakaszokat, de minden közlekedő legyen tekintettel a megváltozott útviszonyokra és ennek megfelelően vegyen részt a közúti közlekedésben. Amennyiben a hatóságok azt kérik, ne induljanak útnak! Az azonnali információhoz jutás érdekében figyeljék a közszolgálati médiumok közleményeit!

A szél és a havazás együttese hófúvásokhoz vezethet, ennek következményeként hóakadályok keletkezhetnek az utakon, és a vasúti közlekedésben is fennakadások lehetnek. Az elakadt járművek torlódásokat, fennakadásokat okozhatnak. Aki útnak indul, a téli időjárási viszonyoknak megfelelően készítse fel gépjárművét és tankoljon a szokottnál több üzemanyagot.

Aki teheti ne induljon útnak, illetve csak a téli időjárási viszonyoknak megfelelően felkészített járművel tegye azt. Közlekedjenek elővigyázatosan, készüljenek a várható fennakadásokra, figyeljék a hatóságok közleményeit, tájékozódjanak az időjárásról és az utak állapotáról.

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó: Marjai János

 Az elmúlt napok szélsőséges időjárása komoly károkat okozott az erdőkben; Bitay Márton, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) állami földekért felelős államtitkára a Pilisben a helyszínen tájékozódott a természeti csapásról - tájékoztatott a tárca kedden.

Internet

Az adventi időszak kezdete óta tizennégy, az utóbbi másfél napban négy esetben okozott tüzet adventi koszorú - mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.

Megyeszerte károkat okozott az átvonuló vihar

Az erős széllel kísért heves zivatar tegnap délután érte el megyénket és okozott károkat elsősorban Emőd, Mezőkövesd és Edelény környékén.

MTI-fotó: Kovács Attila

Egyelőre úgy tűnik, jobb évet zárnak a gyümölcstermesztők, mint tavaly, bár a kevés eső és a mostani nagy meleg ellen folyamatosan küzdeni kell.

2020. július 12., vasárnap, Izabella,Dalma