Még egy napig lehet jelentkezni pótfelvételire

Téma: 

A korábban meghirdetetthez képest egy nappal tovább, kedd éjfélig jelentkezhetnek pótfelvételire azok, akik az általános eljárásban egyetlen főiskolára, egyetemre sem kerültek be, vagy idén eddig nem jelentkeztek – közölte Stéger Csilla, az Oktatási Hivatal felsőoktatási elnökhelyettese a Kossuth Rádió 180 perc adásában.

A plusz egy napot az ügyfélkapu ötórás leállása indokolta a múlt héten, és a felvételi kormányrendelet alapján biztosítani kell a kieső napot – tette hozzá.
 
MTI/Sóki Tamás
 

Arra a kérdésre, hogy eddig hányan adták be jelentkezésüket, Stéger Csilla elmondta, hogy évente nagyságrendileg tízezren jelentkeznek pótfelvételire. A legtöbben elkezdik szerkeszteni jelentkezésüket a Felvi.hu honlapján, majd csak a határidő előtt véglegesítik azt – tette hozzá.

Jelentkezni nemcsak elektronikus formában lehet, hanem az e-felvételi felületéről kinyomtatott és aláírt hitelesítő adatlap postára adásával, amelyre augusztus 7-én éjfélig van lehetőség. A jelentkezők 80 százaléka azonban az Ügyfélkapun keresztül adja be jelentkezését – közölte.

A pótfelvételi eljárásra azok jelentkezhetnek, akik az általános eljárásban egyetlen általuk megjelölt főiskolára, egyetemre sem kerültek be, vagy idén nem jelentkeztek felsőoktatási képzésre. Egy felsőoktatási intézmény egy képzésére lehet jelentkezni, jellemzően önköltséges képzésekre. Lényegében ez egy utolsó lehetőség ara, hogy valaki szeptemberben megkezdje felsőoktatási tanulmányait.

Szinte mindegyik intézmény meghirdeti képzéseit, alapképzéseit és mesterképzését is.

Önköltséges képzések 

A féléves költségek képzési területektől függően 250 ezer forinttól 450 ezer forintig terjednek, de orvosképzés esetén ennek költsége elérheti az egymillió forintot.

Amennyiben a felsőoktatási intézmények alkalmassági, gyakorlati vizsgát vagy – elsősorban mesterképzésekben – felvételi vizsgát írnak elő, azt a pótfelvételi hirdetményben jelzik, és közlik annak időpontját is. A pótfelvételi eljárás augusztus 24-én lezárul, függetlenül, hogy van-e vizsga van nincs.

Az idő rövidsége miatt a vizsgára külön behívó levelet általában nem küldenek az intézmények, ezért Stéger Csilla azt javasolta a felvételizőknek, hogy nézzék a Felvi.hu tájékoztatóját a vizsga időpontjáról.

A pontszámítás menete

A pótfelvételiben meghirdetett szakok esetében a ponthatárok nem lehetnek alacsonyabbak a július 25-én meghatározott ponthatárnál, amennyiben a szakot korábban az általános eljárásban is meghirdették – mondta.

Aki alapképzésre vagy szakképzésre jelentkezők pontjai a tanulmányi és érettségi pontokból állnak. Kétféle számítási mód van, a pontszámításra: vagy összeadják a 11-ik és  a 12-ik osztály öt fő tárgyának eredményéből képzett pontokat az érettségi pontszámokkal, vagy megduplázzák az érettségi pontszámot, és amelyik a jelentkezőnek kedvezőbb, azt veszik számításba.

Az Oktatási Hivatal korábbi közlése szerint a ponthatárokat előreláthatólag augusztus 24-én hirdetik ki. A felvettek a felvételi határozatot és a beiratkozással kapcsolatos tudnivalókat a ponthatárok kihirdetését követően felsőoktatási intézményüktől kapják meg legkésőbb augusztus 31-ig – fűzték hozzá.

Forrás: hirado.hu, Kossuth Rádió

Kép: MTI/Sóki Tamás

Kapcsolódó cikkeink

Még öt napig lehet jelentkezni a felsőoktatásba

Legkésőbb 2014. február 15-én, szombaton éjfélig van lehetőség jelentkezni a szeptemberben induló felsőoktatási képzésekre. A felvételizőknek eddig kell véglegesíteniük a jelentkezésüket az E-felvételi rendszerében, a hitelesítésre azonban február 23-ig lesz lehetőségük.

MTI Fotó

Szeptember 5-ig lehet jelentkezni – közölte az Oktatási Hivatal kedden az MTI-vel.

2019. május 21., kedd, Konstantin