Megjelentek a farkasok Borsodban

Téma: 

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén a nagyragadozók jelenléte állandó. Mivel azonban az elmúlt hónapokban egyre gyakrabban jelennek meg a legelő állatállományok közelében, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság tájékoztat minden állattartót, aki téli legeltetést folytat vagy tervez az a működési területen, hogy a legelő állatok védelme érdekében biztonsági intézkedésekre lehet szükség:

– A nappali órákban, emberi felügyelet mellett őrkutyával, ha ez nem megoldható, akkor villanypásztorral, minimum négy sor zsinórral körülkerített területen legeltessenek.

– Lehetőleg nyílt területen legeltessenek, kerüljék a részben fedett, bokros területrészeket!

– Éjszakára az állatállományt zárt karámba, hodályba zárják, ne hagyják őrizetlenül a legelőn!

Az eddigi rendelkezésre álló adatok szerint, az alább felsorolt területeken lehet számítani nagyragadozók (farkas, medve) felbukkanására.

Aggtelek-Rudabányai-hegyvidék: Aggteleki-karszt, Putnoki- dombság, Rudabányai-hegység, Szalonnai karszt, a Sajó-völgy, Szendrői-rögvidék, Rakacai-völgymedence, Keleti-Cserehát, Nyugati-Cserehát.Tokaj-Zempléni-hegyvidék: Központi Zemplén, Abaúji-Hegyalja, Hegyalja, Hegyközi-dombság

Kapcsolódó cikkeink

Farkasok portyáznak Borsodban

Szétmarcangolt állattetem, tenyérnyi nyomok rajzolta ösvény a hóban – ennyi információból egy laikus csak annyit szűr le, hogy itt egy nagyvadat befalt egy másik vadállat, Szabó Ádám viszont azonnal sorolja: nagyjából két nappal ezelőtt járhattak itt, és ketten voltak...

MTI/EPA/Uwe Zucchi

Székelyföldön már nemcsak a medvék, a farkasok is támadják a gazdák jószágait. A pásztorok tehetetlenek. Az esős, hideg időben, felöltözve, védett helyre húzódva nem hallják, ha közeledik a vadállat.

Észak-Magyarországra költöznek a dél-szlovákiai farkasok

Korábban kihaltnak hitték a farkast Észak-Magyarországon, ám a térségünkben élő legnagyobb kutyaféle ragadozó újra meghonosodott ott, szlovák „importból”.

Megkezdődött a WWF Magyarország és az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság farkasok védelmét szolgáló kutatói együttműködése, a hazai természetvédelem két kulcsszereplőjének megállapodása a háborítatlan erdei élőhelyek kialakításának fontosságára és az illegális farkas...

2020. április 10., péntek, Zsolt