Mentők: Szilveszterkor is fokozottan figyeljünk embertársainkra

Téma: 

Rövid közleményben gyűjtötte össze a szilveszterrel kapcsolatos tudnivalókat az Országos Mentőszolgálat, amit eljuttatott szerkesztőségünkhöz is.

Felhívják a figyelmet a kihűlés veszélyére, hiszen a meteorológiai előrejelzések szerint szilveszter éjszakáján sok helyen fagypont körüli hőmérséklet várható. A hidegben ne hagyják magukra az ittasság miatt vagy egyéb okból magatehetetlen állapotba kerülő, esetleg az utcán fekvő embereket, hiszen a szervezet akár 10-20 perc alatt is veszélyesen lehűlhet.

hirado.hu

Kihangsúlyozzák, hogy a közhiedelemmel ellentétben hidegben nagy mennyiségű alkoholos italt fogyasztani különösen veszélyes, mivel az nem ellensúlyozza az alacsony hőmérséklet okozta veszélyeket, sőt, akár megbéníthatja a szervezet hőszabályozását, ami még gyorsabb kihűléshez vezethet.

Figyeljünk az illegális tűzijátékokra!

Szilveszterkor a pirotechnikai eszközök is sok balesetet okoznak (tavaly 17 ilyen esethez riasztották a mentőket), a legnagyobb veszélyt a házilag barkácsolt, illetve az illegálisan beszerzett, nagy hatóerejű petárdák és egyéb eszközök jelentik, ezek használatától mindenki tartózkodjék.

Az Országos Mentőszolgálat megerősített szolgálattal készül a szilveszterre, mivel ilyenkor a segélyhívások, a mentési feladatok száma – különösen a fővárosban és a nagyvárosokban – jelentősen megnő.

Forrás: hirado.hu, OMSZ

Kép: hirado.hu

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó Balázs Attila

Csak a fővárosban több tízezer turista tölti az év utolsó napjait szállodákban – mondta Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke pénteken az M1-en.

MTI Fotó

Több háziállat is megijed szilveszterkor a pirotechnikai eszközök fény- és hanghatásaitól. Emiatt több állat elszökik otthonról, sokan az autók elé kerülnek. A gazdáknak személyes felelősségük megakadályozni a bajt.

MTI-fotó Czimbal Gyula

A Trivago.hu és a Szállás.hu adatai szerint is Budapest a legnépszerűbb belföldi szilveszteri úti cél, a külföldi városok közül Prága, illetve Zakopane vezet.

2021. január 27., szerda, Angelika