Mindenkinek készít szja-bevallási tervezetet a NAV

Téma: 

A NAV mindenkinek elkészíti szja-bevallási tervezetét, akiről kifizetői, munkáltatói adattal rendelkezik: legyen munkavállaló, őstermelő, áfa fizetésére kötelezett magánszemély vagy akár egyéni vállalkozó. A változásokról, a teendőkről, a határidőről és az 1+1 százalékról minden fontos információ megtalálható a NAV honlapján.

 

Az egyéni vállalkozóknak (a tavaly mellékállásban katás vagy evás vállalkozókat kivéve), az őstermelőknek, és az áfás magánszemélyeknek továbbra is önállóan kell benyújtaniuk az szja-bevallást, aminek elkészítését nagyban megkönnyíti a NAV által összeállított adóbevallási tervezet, mely a munkáltatóktól, kifizetőktől származó adatokat tartalmazza. A tervezetek március 15-től elérhetőek a NAV honlapján (www.nav.gov.hu/szja/szja), illetve a kormányzati portálon (www.magyarorszag.hu) egyaránt – közölte közleményében az adóhatóság.

MTI Fotó Mohai Balázs

Az egyéni vállalkozók, az őstermelők, és az áfás magánszemélyek a tervezet adatainak megtekintése, a nem kifizetőtől, munkáltatótól származó jövedelmi adatok, valamint a vállalkozói, őstermelői tevékenységgel összefüggő adatok kiegészítése, majd mentése után küldhetik be a bevallást elektronikusan, a webes kitöltő felületen.

A személyijövedelemadó-bevallás benyújtási határideje mindenkinek egységesen május 20.

Az szja 1+1 százalékáról is május 20-ig rendelkezhetnek a felajánlók, addig választhatnak egy támogatni kívánt civil szervezetet, egy vallási közösséget vagy a Nemzeti Tehetség Programot. Az egyházak részére tavaly tett rendelkező nyilatkozatok szintén eddig az időpontig módosíthatók, vagy vonhatóak vissza – tette hozzá a NAV.

Forrás: hirado.hu

Kép: MTI Fotó Mohai Balázs

Kapcsolódó cikkeink

Internet

Az adóhivatal által elkészített szja-bevallási tervezetet érdemes átnézni, hogy ne maradjon ki semmi a bevallásból, előfordulhat ugyanis, hogy a tervezetet ki kell egészíteni: az adóhatóság a munkáltatóktól, kifizetőktől kapott adatok alapján állította össze mintegy...

MTI Fotó Mohai Balázs

Május 20-án éjfélig lehet átnézni, elfogadni, módosítani és kiegészíteni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által készített szja-bevallási tervezetet, amit május elejéig csaknem 530 ezer, ügyfélkapuval nem rendelkező adózó kapta meg postán.

2021. május 10., hétfő, Ármin,Pálma