Nagy bajban Kárpátalja: nincsenek turisták

Téma: 

Szűkös időszakot élnek a kárpátaljai vendéglátók. A kelet-ukrajnai politikai-katonai válsághelyzet miatt ugyanis a turisták félnek a megyébe utazni. Kárpátalja Ukrajna gazdaságilag fejletlenebb régiói közé tartozik, a megyében magas a munkanélküliség aránya. A magyarok lakta vidékeken ezért sok család foglalkozik falusi turizmussal, hogy egy kis bevételhez tudjon jutni.

 

A vereckei honfoglalási emlékmű, az Árpád-vonal bunkerhálózata, a Munkácsi és az Óvári vár; mind-mind a turisták által kedvelt látványosságok közé tartoznak, ám idén még ezek a magyar történelmi emlékművek sem tudják a megyébe csalogatni a látogatókat.

title]

Tarpai József kárpátaljai turisztikai szakember szerint az ukrajnai forradalmi helyzet miatt maradoznak el a turisták. Bár azt tapasztalják, hogy Kárpátalján biztonság van, ám mégis sokan visszamondják foglalásaikat, főleg Magyarországról.

A Felső-Tisza-vidéken 12 éve működik a falusi turizmus. A helyiek saját házaikban szállásolják el a zömmel Magyarországról érkező vendégeket. A kelet-ukrajnai válság miatt ott is sorra mondják le a foglalásokat.

title]A kárpátaljai vendéglátók szeretnék, ha az is bekerülne a köztudatba, hogy Kárpátalján nyugalom és béke van. Kárpátalja Ukrajna gazdaságilag fejletlenebb régiói közé tartozik. A megyében magas a munkanélküliség aránya. A magyarok lakta vidékeken ezért sok család foglalkozik falusi turizmussal, hogy egy kis bevételhez jusson.

 

Kapcsolódó cikkeink

MTI/EPA

Aggódnak az utazási vállalkozások, mert zuhanórepülésben vannak a csoportos törökországi nyaralásokra szóló megrendelések a közelmúlt terrorcselekményei miatt - írta pénteki számában a Magyar Idők.

A magyar jezsuiták gyorsgyűjtést szerveznek Kárpátalja családjai számára, akik a háború következményeként egyre súlyosabb nélkülözésben élnek. Ez itt történik, épp az országhatár túloldalán. Még működnek a piacok, a boltok is árulnak termékeket.

2021. június 24., csütörtök, Iván