Nagyon komoly intézkedéseket jelentenek majd be-mondta a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár.

Téma: 

A munkahelyvédelmi akcióterv kapcsán a legfontosabb cél 2013-ban, hogy az Európában jellemző negatív folyamatok, amelyek a foglalkoztatás csökkenéséhez és a munkanélküliség növekedéséhez vezetnek, ne gyűrűzzenek be hazánkba – mondta a 180 percben Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár.
A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) tisztségviselője a Kossuth Rádió műsorában megjegyezte, hogy Magyarországon az elmúlt két és fél évben folyamatosan nőtt a foglalkoztatás, miközben a munkanélküliség stagnált. A politikus szerint ahhoz, hogy ezen irány tartására esély legyen, komoly segítséget kell nyújtani bizonyos területeken, ott, ahol nagy a baj. Ez egyebek mellett azt jelenti, hogy a 25 év alattiakat, az 55 év felettieket és a szakképzetleneket „be kell ragasztani” a munkahelyükre, a fejlődőképes vállalkozásoknak megfelelő támogatást kell adni a munkahelybővítéshez.

A legnagyobb probléma, amit idén meg kell oldani, hogy az ország egyes térségeiben, így Szabolcs-Szatmár-Bereg vagy Borsod-Abaúj-Zemplén megyében gyakorlatilag huszonkét éve kevés a munkahely. Ezekre a területekre a kormányzatnak a válság ellenére is nagyon komoly erőket kell koncentrálnia – mondta Czomba Sándor. Hozzátette, jó híre van, mert néhány héten belül nagyon komoly tényleges intézkedésekről tesznek bejelentést. Az államtitkár ezzel kapcsolatban megemlítette, hogy néhány hónappal ezelőtt a szabad vállalkozási övezetek, zónák kérdése intenzíven felszínre került, majd egy pici csönd lett körülötte. A kormányzat azonban most újra elővette a témát.

Czomba Sándor arról is beszélt, hogy a magyar vállalkozások háromnegyede a foglalkoztatás szintjének stagnálására számít, nagyjából tizede növekedésre és ugyanennyi létszámleépítésre. Ezek az adatok, mint ahogy megfogalmazta, nem túl rózsásak, bár nyilván a mostani helyzetben a munkahely megőrzése is nagyon fontos eredmény. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a kormányzati ciklus eddig eltelt idejében csak az NGM munkahelyteremtést szolgáló kiírásainak segítségével több mint hétezer ember jutott munkához, a megtartott munkahelyek száma pedig tízezer fölött van. Ezt a pályázatot idén is kiírja a minisztérium, olyan, főleg a pályakezdőkre koncentráló lehetőséget biztosítanak, amelyek az NGM reményei szerint érdemben segítenek a foglalkoztatási helyzeten.

A közfoglalkoztatás kapcsán az államtitkár hangsúlyozta, nagyon fontos, hogy ez is értékteremtő munkát jelentsen, és ne látszattevékenység folyjon. A közfoglalkoztatás áthidaló megoldás, a kormányzati erők jelentős részét a vállalkozásokra, illetve a versenyszférára kell koncentrálni – nyilatkozta a 180 percben Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár.

Kapcsolódó cikkeink

EPA

A görög-török határon nagyon komoly helyzet van – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója pénteken az M1 Ma este műsorában.

MTI-fotó: Kollányi Péter

Folytatódik a panel-, a társas- és a családiház-felújítási program, az önkormányzatoknak pedig napelemparkra juthat forrás – árulta el a program újabb részleteit a 180 percnek az államtitkár.

A fiatalok munkaerőpiacról való kikerülése 2011-ben 153 milliárd euró gazdasági veszteséget okozott az Unióban. Ez a konzervatív becslés az európai GDP 1,2 százalékának felel meg.

Nagyon kikapott a magyar U19-es válogatott

A magyar U19-es válogatott komoly, 1-6-os vereséget szenvedett kedden a felcsúti stadionban a portugáloktól a korosztályos Európa-bajnokságon.

2021. május 10., hétfő, Ármin,Pálma