Napközben javult a helyzet, de újabb csapadék lehet

Téma: 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat nyolc megyére jelenleg is érvényben tartja elsőfokú, azaz citromsárga figyelmeztető előrejelzését, Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Csongrád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 20 milliméternél is több csapadékra lehet számítani. Az elmúlt időszak csapadékos időjárása miatt több folyó és patak vízszintje jelentősen megemelkedett, itt árvízi védekezésre készülnek a szakemberek. Több településen pedig szivattyúzzák a belvizet.
Az elmúlt három hónap csapadékos időjárása miatt jelenleg három megyében, Tolnában, Baranyában és Somogy megyében zajlik megelőző árvízvédekezés, Jász-Nagykun-Szolnok megyében a belvíz ellen védekeznek. Hazánkban csak márciusban az ilyenkor szokásos csapadék több mint a duplája esett le, és a meteorológiai előrejelzések szerint további esőzésre kell készülni, ami növeli a folyók már jelenleg is magas vízszintjét. Újra esni kezdett Somogy, Tolna és Baranya megyében, így a kisebb vízfolyásokon várhatóan abbamarad az apadás, és újabb vízszintemelkedésekkel kell számolni.

Baranya megyében az újra elindult esőzés nehezítheti az árvízi védekezést. A Gödrei vízfolyás és a Baranya-csatorna vízszintje napközben 20 centimétert apadt, a figyelőszolgálaton kívül itt nincs védekezési tevékenység. Szombaton összesen 300 homokzsákot használtak fel és hat szivattyú dolgozott. A reggeli óráktól a Völgység-patak 25 centimétert apadt, itt is figyelőszolgálat működik. A védekezési munkálatokhoz hatszáz homokzsákot használtak fel és hat szivattyúval dolgoztak. Királyegyházán a lakott területek védelme érdekében nagyjából ezer homokzsákot raktak le. Éjjel itt is figyelőszolgálatot működtetnek, a vízszint jelentősen apadt, sikeresen megvédték a szántóföldeket. A Kisvaszaron veszélyeztetett lakóházat szintén homokzsákkal vették körbe mintegy 30 méter hosszan. A Szigetvárhoz közel lévő Basal településen egy lakóépületet, melléképületeket és házi állatokat veszélyeztet a Basali-ág. A szigetvári hivatásos tűzoltók a védekezéshez szükséges homokot szállítottak a helyszínre. A 66. számú úton Mánfa és Pécs között a menetirány szerinti baloldalon az esőzések következtében megcsúszott a Mecsek oldala, és mintegy öt köbméternyi föld csúszott az út szélére, kis mértékben akadályozva a közlekedést. A megyében több helyen vannak sebességkorlátozások és útszűkületek az utakon.

Tolna megyében Bonyhádon a sporttelepen a befejeződött a megelőző védekezés, azonban a Tesco mögötti területen és a gyaloghídnál még tartanak. a megelőző homokzsákos védekezési munkálatok. Dombóvár belterületén két helyszínen szivattyúztak vizet.

Somogy megyében Kaposvár belterületén védték a zsilipet mintegy 150 homokzsákkal. Kaposszerdahelyen a patak elöntötte a sportpályát, itt 200 homokzsák raktak le. A katasztrófavédelem a helyszínre szállította a szükséges zsákot és homokot. Az alábbi vízfolyásokon volt tapasztalható számottevő emelkedés a megyében: Bárdi-patak, Szenna-berki patak, Surján-patak, Máriás-patak, Rinya-folyó. Ezeket óránként ellenőrzik a szakemberek. A kis vízfolyásokon a gyors felduzzadást gyors apadás követte, így árvízvédelmi fokozat elrendelésére és védekezésre nem volt szükség.

A megelőző árvízi védekezéssel egy időben a belvíz is több helyen munkát ad, a kritikus pontokon szivattyúzással emelik át a vizet. A munkálatokban a katasztrófavédelem tűzoltó és polgári védelmi egységein kívül önkéntesek és rendőrök is részt vesznek. A várható áradások miatt a megyében még nem rendeltek el forgalomkorlátozást.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében, Tiszaörsön ötszáz homokzsákkal védtek be két életvitelszerűen lakott üdülőt, és 3000 homokzsákkal Jászberénynek biztosított a katasztrófavédelem indulókészletet a megelőző védekezéshez. Szolnokon, Jászalsószentgyörgyön, és Tomajmonostorán folyamatosan szivattyúznak, Fegyverneken pedig szippantós kocsival szállítják el a belvizet a lefolyástalan területről.

Több megyében voltak a nap során ár- és belvízzel összefüggő beavatkozások. Békés megyében 15 esetben érkezett a belvízzel kapcsolatos jelzés. A szükséges intézkedések valamennyi helyszínen megtörténtek. Csongrád megyében jelenleg két településre rendeltek el belvízvédelmi fokozatot. A belvízzel kapcsolatban 11 tűzoltói beavatkozás történt, mely 16 lakóépületet érintett. Hajdú-Bihar megyében árvízvédelmi készültség van a Hortobágy-Berettyó bal partjának egy szakaszán. Belvízvédelmi készültség nyolc szakaszon van. 11 helyszínen kellett a vízeltávolításon dolgozni, ezeken a csapadék az épület pincéjébe folyt be és veszélyeztette az épületet.

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó Vajda János

Javul a levegő minősége Miskolcon, ezért Kriza Ákos polgármester pénteken megszüntette a szmogriadó tájékoztatási fokozatát - közölte a polgármesteri hivatal sajtóosztálya.

MTI/EPA/Alexander Becher

Sokkal jobb Oroszország és Németország viszonya, mint néhány hónapja volt – mondta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az M1 vasárnap reggeli műsorában.

Jelentősen javult a foglalkoztatás

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés csütörtöki ülésén megtárgyalta a megye foglalkoztatási helyzetéről készült tájékoztatót, amelyből kiderült, hogy 1995 óta nem volt olyan alacsony a munkanélküliek száma, mint decemberben.

2019. szeptember 22., vasárnap, Móric