Nem láttak még ilyen pusztítást, és csak 10 percig tartott a vihar

Téma: 

A heves szél és a tojás nagyságú jégeső házak tetejét bontotta meg, elverte a termést és fákat döntött ki. Vasárnap főleg az ország északi, északkeleti részén, illetve estétől a délnyugati országrészben alakulhat ki zivatar. A Híradó Kazincbarcikán szombat este, telefonnal készítették felvételeket mutatott be, melyen jól látszik, hogy orkánerejű szél tombolt és tojásnagyságú jég esett.

Sajóivánkán teljesen elverte a termést a vihar, mely nagyjából csupán 10 percig tartott, de óriási pusztítást végzett.
Az egyik családnál a vihar betörte az ablakokat is, és megrongálta a tetőt. A vihar után tojásnyi jégdarabokat szedtek össze az udvaron. A vihar nemcsak fákat csavart ki, hanem kidöntötte ezt a villanyoszlopot is, de egy autó szélvédőjét is betörte.

Amint elvonult a vihar, meghozták a településre a fóliát, hogy befedjék a megrongálódott házak tejét. Sajóivánkán 6 ház tetejét bontotta meg a vihar.

Seszták Ottó, Sajóivánka polgármestere a Híradónak elmondta: akik bajban vannak, azoknak az önkormányzat lehetőségeihez képest segít.

Alacskán az Árpád-kori templomtornyot bontotta meg a vihar; azt mondják, kártyavárként dobálta le a szél a lemezeket. A több kilós tetőfedő lemezeket az emberek vitték vissza a templomba később, és alpinisták fogják leszedni az életveszélyesen meglazult darabokat.

A pálinkafőzde tetejét teljesen lebontotta a vihar és az udvarra dobta, több ház tetején pedig 15-20 centiméteres lyukakat ütött a jégeső. A katasztrófavédelem még nem összesítette a károkat, melyek biztosan sok milliós nagyságrendűek.

Kánikula és viharok is lesznek, a hőhullám hétfőn tetőzik

Záporok és zivatarok ma is lehetnek, és emellett hőség is lesz: a keddig kiadott hőségriasztás értelmében ma is bőven harminc fok feletti csúcshőmérsékletek várhatók.

Vasárnap napközben és éjjel nagyobb eséllyel az ország északi, északkeleti részén, illetve estétől a délnyugati országrészben alakulhat ki zivatar, amelyet viharos szél, jégeső és felhőszakadás kísérhet. Heves zivatar is létrejöhet, amelyhez nagy méretű jég, károkozó szélroham társulhat. Hétfő napközben zivatar nem valószínű – írja a met.hu.

Vasárnap az ország nagy részén 25-28 °C között, délen, délnyugaton 28 °C felett alakulhat az átlaghőmérséklet. Hétfőn tetőzik a hőhullám jellemzően 26-31 °C középhőmérséklettel – olvasható a portálon. (hirado.hu)

Kapcsolódó cikkeink

Három percig volt szabad

"Vádalkut kötött a hatóságokkal,

 megnevezte szlovák bűntársait az 5,7 milliárd forintos áfacsalással
gyanúsított M. Mihály, ezért kiengedték a miskolci börtönből, de csak
három percig örülhetett a szabadságnak, írja a Blikk.

 

 Miskolcra és környékére  orkánerejű széllel csapott le a vihar

Miskolcra és környékére orkánerejű széllel csapott le a vihar, a tűzoltókat főleg fakidőlések miatt riasztották eddig. A megyében elsősorban Miskolcon okozott és okoz gondot a heves esőzéssel kísért vihar.

Leszakadt faágak, beszakadt tetők a tegnap esti vihar után.

A vihar miatt leszakadt faágakhoz, beszakadt tetőkhöz riasztottàk a tűzoltòkat.
A legtöbb kàreset Emődön és Mezőkövesden volt – tudtuk meg nem sokkal vasárnap este Rinyu Zsuzsannátol, a megyei Katasztrófavédelem szóvivőjétől.

Esőzés és nagy erejű szél volt tapasztalható megyénkben július 11-én délután, amellyel kapcsolatban idáig ötvenhét eseményhez riasztották a hivatásos tűzoltókat.

2020. július 12., vasárnap, Izabella,Dalma