Nem lesz olyan katonai tanács, mely tárgyalhatja a tábornokpert?

Téma: 

Csak egy fellebbviteli katonai tanács működik az országban, ezért elengedhetetlen egy újabb, másodfokon eljáró katonai grémium létrehozása - írta a Magyar Idők hétfői számában. Előfordulhat például, hogy nem lesz olyan katonai tanács, amely másodfokon tárgyalhatná a 15 vádlottat felvonultató tábornokpert.

A lap szerint alkotmánybírósági döntés alapján január 1-jétől nem járhat el a Fővárosi Ítélőtábla katonai tanácsa, az ország egyetlen ilyen másodfokú fóruma olyan ügyben, amelyben korábban már hozott végzést, például a tizenöt vádlottat, köztük Fapál Lászlót, a Honvédelmi Minisztérium volt közigazgatási államtitkárát és honvéd tábornokokat, illetve főtiszteket felvonultató úgynevezett tábornokperben.

MTI Fotó Czeglédi Zsolt

A lap szerint ezért a lehető leggyorsabban létre kell hozni a Fővárosi Ítélőtáblán egy második katonai tanácsot, vagy módosítani kell a törvényt, hogy más ítélőtáblákon működő ilyen testületek is tárgyalhassanak másodfokon.

Mint írták, február 14-én folyatódik az eljárás a tábornokperben. Az ügy megismételt elsőfokú eljárása a Debreceni Törvényszék katonai tanácsa előtt folyik, legkorábban a nyáron hozhatnak ítéletet. A várható fellebbezések nyomán másodfokú eljárásra kell számítani, ám előfordulhat, hogy nem lesz olyan katonai tanács, amely másodfokon tárgyalhatná az ügyet.

Az ügyben 2011 márciusában emeltek vádat, a Kaposvári Törvényszék katonai tanácsa első fokon felmentette a vádlottakat a költségvetési szerv önálló intézkedésre jogosult dolgozója által bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett vesztegetés vádja alól. Az ítéletet hatályon kívül helyezte a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla Ruzsás Róbert hadbíró dandártábornok vezette tanácsa.

Forrás: hirado.hu Magyar Idők

Kép: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Kapcsolódó cikkeink

Csepreghy: Nem lehet pénzosztó szerepben olyan szervezet, mely ideológiák mentén válogat

Sokan úgy tekintenek a Norvég Alap forrásaira, mint valamiféle zsebpénz, noha ezek a pénzek államközi szerződés keretében érkeznek Magyarországra, ezért a magyar kormánynak kötelessége gondoskodni a szabályszerű felhasználásról - jelentette ki Csepreghy Nándor a...

MTI Fotó: Mohai Balázs

Ha a népi jóslatokat vesszük alapul, akár fehér karácsonyunk is lehet.

Lezárult az alsózsolcai Közösségi Ház és Könyvtár projektje, mely során a kreatív ipar adta lehetőségeket mutatták be a fiataloknak!

2021. január 17., vasárnap, Antal,Antónia