Nem támogatja a brókerpiac rendbetételéről szóló fideszes javaslatot az Együtt

Téma: 

Úgy látják, az "haszontalan", és nem old meg semmit a Quaestor-károsultak problémájából. Szigetvári Viktor pártelnök szerint Orbán Viktor miniszterelnöknek van felelőssége van az ügyben, mert nem intézkedett időben, és ezzel méltatlanná vált a pozíciójára.

 
Az Együtt nem támogatja majd az Országgyűlésben a brókerpiac rendbetételéről szóló fideszes javaslatot - mondta Szigetvári Viktor, a párt elnöke vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján. Szerinte Orbán Viktor miniszterelnöknek van felelőssége van az ügyben, mert nem intézkedett időben, és ezzel méltatlanná vált a pozíciójára.Közölte: az Együtt csak olyan javaslatot tud támogatni, amely nélkülözi a demagógiát, ezért is utasítják el Rogán Antalnak, a Fidesz képviselőcsoport vezetőjének javaslatát, és nem járulnak hozzá szavazatukkal a házszabálytól való eltéréshez szükséges négyötödös többség eléréséhez. Hozzátette: úgy látják, a fideszes javaslat "haszontalan" és nem old meg semmit a Quaestor károsultak problémájából.Elmondta, arra fognak törekedni más ellenzéki pártokkal együtt, hogy közös módosító indítványokat nyújtsanak be a törvényhozásnak a brókerbotrányok áldozatainak kártérítése érdekében. Közölte azt is, az Együtt hétfőn részt vesz az ellenzéki pártok az ügyben tartandó következő egyeztetésén.Szigetvári Viktor szerint a Magyar Nemzeti Banknak a saját profitjából kellene hozzájárulnia az érintettek kártalanításához. Az Együtt álláspontja szerint hibás az a fideszes koncepció, amely kizárólag a magyar banki és tőkepiacra kívánja rányomni azt a 150-200 milliárd forintos kárt, amelyet "a fideszes állam, a fideszes jegybank, a fideszes ügyészség és a fideszes kormány" hibájából nőtt ekkorára.Azt mondta, olyan javaslatot tudnak támogatni a parlamentben, amely a Quaestor-ügyben elismeri az állam kártérítési felelősségét. Közölte, ezért nem értenek egyet azzal, hogy a kártalanítást teljes mértékben a Bevából fizessék ki. Szerintük a megoldás az lenne, ha a Beva a kártalanításból kisebb, míg a jegybank nagyobb szerepet vállalna, összességében a Beva értékhatáráig.Az ellenzéki politikus arról is beszélt, egyetértenének egy, a miniszterelnökkel szembeni bizalmatlanság kifejezésével és egyetértenek azzal a szándékkal is, hogy kezdeményezzék az Országgyűlés feloszlatását. Azt is mondta, szégyennek tartja, hogy két és fél hetet kellett várni bármilyen érdemi nyomozati cselekményre Tarsoly Csaba, a Quaestor tulajdonosa ügyében.
 
 
-mti-

Kapcsolódó cikkeink

Forrás: MTI

Megvétózta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a török menekülttáborokból Európába történő direkt áttelepítési javaslatot, ezért megszakadt az uniós csúcstalálkozó, jelenleg külön egyeztetések folynak – értesült az MTI brüsszeli forrásokból hétfőn.

Szili: a korszakváltást hirdetők okozzák az újabb fideszes kétharmadot

Szili Katalin szerint a korszakváltást követelők vissza akarnak hozni egy régi korszakot.

MTI/EPA/Nake Batev

Az Alapjogokért Központ szakértője szerint a bolgár elnökség által beterjesztett migrációt érintő javaslatok értelmében Magyarországnak évente nagyjából tízezer bevándorlót kellene befogadnia.

MTI/EPA/Olivier Hoslet

Az Európai Bizottság a jogállamiság követelményeinek meglétéhez kötné az uniós kifizetéseket a következő hétéves költségvetési időszakban (2021–2027) – közölte Jean-Claude Juncker, az uniós bizottság elnöke szerdán.

2021. május 10., hétfő, Ármin,Pálma