Nincs magyar gyanúsítottja az ausztriai menekültdrámának

Téma: 

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai három bolgár és egy afgán állampolgárt fogtak el és vettek bűnügyi őrizetbe csütörtökön az ausztriai A4-es autópályán hagyott, 71 menekült holttestét rajtő teherautó ügyében. A gyanúsítottak között nincs magyar állampolgár - közölte az MTI érdeklődésére az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője pénteken.

Az osztrák rendőrség délelőtt még arról számolt be, hogy három embert - egy magyar és két bolgár állampolgárt - vettek őrizetbe Magyarországon.  Hans Peter Doskozil, a burgenlandi tartományi rendőrfőnök pénteki sajtótájékoztatóján, Kismartonban közölte: a járművet valószínűleg egy libanoni származású bolgár állampolgár vezette. A másik két gyanúsított bolgár, illetve magyar személyazonossági okmánnyal rendelkezik. Négy ember ellen nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki - tette hozzá.

MTI/EPA/Roland SchlagerA Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nem sokkal készőbb arról adott hírt, hogy munkatársaik három bolgár és egy afgán állampolgárt fogtak el és vettek bűnügyi őrizetbe csütörtökön az ausztriai A4-es autópályán hagyott, 71 menekült holttestét rajtő teherautó ügyében. A gyanúsítottak között nincs magyar állampolgár - tette hozzá az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője pénteken.Csiszér-Kovács Viktória elmondta: a rendőrség javaslatot tett a gyanúsítottak előzetes letartóztatására. Hozzátette, hogy az ügyben mintegy 20 további embert hallgattak ki tanúként. A szóvivő arról nem beszélt, hogy pontosan hol fogták el a gyanúsítottakat.Beszámolt arról is, hogy házkutatásokat és lefoglalásokat is végeztek, de ezek helyszínét sem közölte. A magyar rendőrség folyamatosan együttműködik az osztrák rendőrséggel a bűncselekmény teljes körű felderítése érdekében - tette hozzá Csiszér-Kovács Viktória.Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője az MTI érdeklődésére elmondta: az ügyészség kiemelt ügyként kezeli az eljárást, a nyomozás felett a Kecskeméti Járási Ügyészség fokozott felügyeletet gyakorol.Legális európai menekültútvonalat szorgalmaz az osztrák belügyminiszter Legális európai menekültútvonalat és közös uniós megoldást szorgalmazott, valamint zéró toleranciát sürgetett az embercsempészekkel szemben az osztrák belügyminiszter a Kismartonban (Eisenstadt) tartott sajtótájékoztatón pénteken.Johanna Mikl-Leitner hangsúlyozta: nem a határellenőrzés szigorítására van szükség, hanem az unió külső határainak biztosítására.A miniszter egyúttal köszönetet mondott a tartományi hatóságoknak és a magyar rendőrségnek a teherautó csomagterében talált 71 halott bevándorló tragédiájának ügyében végzett hatékony munkáért.Forrás: MTIKép: MTI/EPA/Roland Schlager

Kapcsolódó cikkeink

Meghalt három magyar egy ausztriai autópálya-balesetben

Életét vesztette három magyar az ausztriai A4-es autópályán egy pénteken este történt autóbalesetben - közölte az ORF osztrák televízió.

EPA/Andreu Dalmau

Lövöldözés volt kedd délután Barcelona belvárosában, a turisták által kedvelt Las Ramblas sétálóutcában, két ember megsérült.

EPA/Christian Bruna

Politikai földrengést valószínűsítenek az elemzők Ausztriában a küszöbön álló vasárnapi, előrehozott választás után. A legutóbbi, 2013-as parlamenti választások óta eltelt időszak nem nevezhető éppen nyugodtnak: évtizedes tabuk dőltek meg, dőlnek meg ma is....

MTI/EPA/Quique García

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára sajtótájékoztatón megerősítette, nincs magyar halálos áldozata a barcelonai terrortámadásnak.

2020. július 14., kedd, Örs,Stella