Orbán: Agyonnyomná a fejlesztéseinket, ha bevándorlóországgá válnánk

Írta: itv , - Frissítve: 9th March, 2018 - 4:50pm

Téma: 

A kormányfő pénteken a 8-as főút Várpalotát elkerülő szakaszának átadásán úgy fogalmazott: „lehetnek nekünk terveink útépítésre, fejlesztésre, zászlóshajókra, középvárosokra, modern falvakra, ha egyébként a forrásokat Magyarország fejlesztése helyett a migrációra kell költeni”, az ugyanis rengeteg pénzbe kerül.

A miniszterelnök szerint „agyonnyomná” Magyarországot, a fejlesztési terveket, a nyugdíjemelést, a családtámogatást, ha bevándorlóországgá válnánk, és mintegy 9 millió forintot ki kellene fizetni migránsonként. Minden fejlesztés pénzügyi alapjai veszélybe kerülnek, ha ráerőltetik Magyarországra azokat a brüsszeli terveket, amelyek alapján bevándorlóországgá válna – mondta Orbán Viktor. Hangsúlyozta: a rendelkezésre álló forrásokat inkább olyan célokra kell fordítani, amelyek az itt élő magyarok érdekét szolgálják.

MTI Fotó Koszticsák Szilárd

Magyarország nem bírná ki egy bevándorlóország működtetését

Megjegyezte, hogy például Ausztriában és Bajorországban a pénzügyi források hatalmas százalékát emészti fel „egy bevándorlóország felépítése”. Szavai szerint Magyarország nem bírná ki, hogy évi körülbelül 100 milliárd forintot fordítson egy „bevándorlóország működtetésére”.

A mintegy 28 milliárd forintból megépült elkerülő úttal kapcsolatban a miniszterelnök kiemelte: jókora adósságot törleszthetnek vele Várpalota felé, hiszen a 8-as számú főút városi szakaszán napi 20 ezer jármű dübörgött át. Kontrát Károly, a térség fideszes országgyűlési képviselője és Campanari-Talabér Márta (Fidesz–KDNP) polgármester „addig jártak a kormány nyakára”, amíg el nem érték azt, amire a várpalotaiaknak szükségük van – mondta, az út mellett példaként említve tanuszoda-építést, kórházfelújítást, iskolafejlesztést, valamint a Thury-vár felújítását.

Százezer ember életminősége javult

Mint mondta, reméli, sikerült megvalósítani azt a célt, hogy a várpalotaiak ezentúl úgy élvezhessék kiváló földrajzi elhelyezkedésük előnyeit, hogy közben a hátrányoktól megszabaduljanak. Ráadásul az elkerülő a várost és térségét versenyképesebbé is teszi – fűzte hozzá a kormányfő, hangsúlyozva, hogy a modern világban a versenyképesség alapja a kiváló infrastruktúra. A mostani fejlesztés százezer ember életminőségén és rengeteg vállalkozás versenyképességén javít, az új útszakasz pedig elérhető közelségbe hozza azt a tervet, hogy a Székesfehérvár–Várpalota–Veszprém-tengely hamarosan a magyar gazdaság egyik zászlóshajója legyen – jelezte Orbán Viktor.

Forrás: hirado.hu, M1, MTI

Kép: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó cikkeink