Orbán: csak magunktól remélhetünk megoldásokat a nagy kihívásokra

Téma: 

A találkozó egyetlen célja az volt, hogy aláírjunk egy dokumentumot, mely Európa jövőjéről szól. Ez a dokumentum egyfelől megvonja a mögöttünk hagyott 60 év mérlegét, amire okkal lehetünk büszkék, másfelől felrajzolja a jövő nagy kérdéseit. Ott viszont okkal redőzi ránc a homlokunkat, okkal érezzük úgy, hogy nagy kihívásokra kell válaszolnunk – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Rómában, az uniós csúcson.

Minden beszélő a jövőt illetően a nagy feladatokról ejtett szót. Mindannyian említették a merényleteket és a terrorizmus jelenlétét Európában, mindenki szolidáris volt a britekkel, noha nem tagja már a jövő illetően az Európai Uniónak.

MTI Fotó Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

“Európát csak akkor lehet rendbe tenni, ha mindenki rendbe akarja tenni”

Ez szerinte jól mutatja, hogy “egy bolygón élünk”. Azt, hogy most már „leesett a tantusz”, és mindenki világosan látja, Európát csak akkor lehet rendbe tenni, ha mindenki rendbe akarja tenni, ha minden nép rendben tartja a saját országát, ha minden nép gondoskodik saját hazája biztonságáról és jólétéről. Hiszen megoldásokat a nagy kihívásokra csak saját magunktól remélhetünk – hangoztatta.

“Csak magunkra számíthatunk”

Ha biztonságos Magyarországot akarunk, csak magunkra számíthatunk, nekünk kell biztonságossá tenni – fogalmazott Orbán Viktor.

Hozzátette: ha azt akarjuk, hogy gazdaságilag fejlődjünk, nekünk kell többet és jól dolgoznunk, versenyképesnek lennünk.

A gazdaság építéséhez is mindenkire szükség van, mindenkinek jut munka – emelte ki a kormányfő.

“Nincs büszke Európa büszke Magyarország nélkül”

Ezeket nem fogják helyettünk elvégezni, ezeken semmilyen ünnepi deklaráció sem változtat. Akkor lehetünk büszke európaiak, ha büszkék lehetünk a hazánkra. Nincs büszke Európa büszke Magyarország nélkül – szögezte le.

Arra a kérdésre, sikerült-e a magyar nemzeti érdekeknek bekerülni a záródokumentumba, azt válaszolta: messziről indultunk. Az a dokumentum, amit elfogadtunk csak nyomokban hasonlít ahhoz, amelyet először megvitattunk. Magyarország részéről több javaslatot is előterjesztett, ezek visszaköszönnek a szövegben. Így a magyar jövő, a magyar nemzetstratégia, a magyar emberek jövője szempontjából ez egy jó dokumentum – tette egyértelművé.

Jó záródokumentum született

Példaként említette a határok megvédését, azt, hogy nekünk kell a válaszokat megadnunk a kérdésekre, és nem a brüsszeli intézményektől várni azt. Benne van az is, hogy az illegális migrációval szembeni fellépés a legfontosabb kérdés, benne vannak a biztonságunkhoz szükséges, terrorellenes mondatok, és benne van az is, hogy munkahelyeket kell teremteni – sorolta.

Magyarország az egyetlen olyan ország, mely a teljes foglalkoztatottságot tűzte ki célul az Európai Unióban. Mi nem a segélyektől, hanem a munkahelyektől várjuk az emberek magasabb életszínvonalát és a sikeresebb magyar gazdaságot – fogalmazott.

Marad az erős, migránsellenes politika

Most az egység hangján beszélünk itt, de a különbségek is nyilvánvalóak. A közép-európaiak eddig jól védekeztek, és mi nem akarunk ezen változtatni. Továbbra is egy nagyon erős migránsellenes politikát fogunk folytatni, a V4-ek nem a bevándorlástól, hanem a családpolitikától, és a munkaalapú társadalomtól remélik a hiányzó munkaerőnek a pótlását. Mi nem kívülről akarjuk megsegíteni a saját hazánkat, nyakunkba véve ezzel egy csomó konfliktust, hanem saját erőből akarjuk leküzdeni, és ebben a V4-ek szilárdan állnak egymás mellett – tette egyértelművé.

Forrás: hirado.hu

Kép: MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Kapcsolódó cikkeink

hirado.hu

A mohácsi csata 491. évfordulójára emlékezünk kedden. Fodor Pál történész szerint nem helyénvaló, ha csak a tragédiát látjuk a vereségben.

Foto:sziget.hu

Már csak 10 nap a Szigetig!

 

MTI Fotó: H. Szabó Sándor

Mentesülnének a kiskereskedelemben tervezett kötelező foglalkoztatási kvóta alkalmazása alól azok a nagyáruházak, amelyekben a vásárlók kiszolgálására alkalmas csemegepultokat tartanak fenn - írja a Magyar Idők.A cikk szerint ez azt jelentené, hogy a 400...

Borús, ködös idő lesz. Gyenge szél, ónos szitálás, hó várható. Napközben is csak 0, -4 fok várható.

2020. július 14., kedd, Örs,Stella