Orbán: A magyar emberek megvédése nem a NATO feladata, hanem a miénk

Téma: 

Magyarország megvédése nem a NATO és nem is az Európai Unió feladata, hanem a miénk – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán az Országház Kupolacsarnokában, a Honvéd Vezérkar főnöke tisztség átadás-átvételi ünnepségén. A kormányfő szavai szerint erős Magyarország nem létezhet erős honvédség nélkül. Az a nemzet, amely nem tudja megvédeni az országát, nem is érdemli meg azt – tette hozzá. Közölte továbbá: az elkövetkező években a Magyar Honvédség költségvetését több mint a duplájára növelik.

Orbán Viktor miniszterelnök gratulált Korom Ferencnek altábornagyi előléptetéséhez és vezérkari főnöki kinevezéséhez, megköszönte Simicskó István miniszteri munkáját, mialatt az elmúlt három évben migránsok tízezrei ostromolták a magyar határt. „Köszönjük, hogy irányításoddal sikerült kiépíteni azt a védelmi rendszert, amely azóta is állja a sarat, védi a magyar emberek és Európa biztonságát” – fogalmazott a miniszterelnök.

MTI-fotó Szigetváry Zsolt

Megköszönte Benkő Tibor vezérezredesnek is, hogy elfogadta a miniszteri felkérést, amivel egy régi hagyományhoz nyúlunk vissza, egészen Mészáros Lázárig, aki katonaként lett az első magyar kormány hadügyminisztere. A rendszerváltás óta nem volt példa rá, hogy valaki közvetlenül a hadsereg éléről vállalja el a honvédelmi miniszteri posztot– mondta a kormányfő.

A mi feladatunk a védekezés  

Magyarország megvédése nem a NATO és nem az Európai Unió feladata, hanem a miénk. Az elmúlt két kormányzati ciklusnak köszönhetően hazánk túl van egy sikeres alkotmányozási, nemzetpolitikai, gazdasági és családpolitikai fordulaton is. A most kezdődő kormányzati ciklus kiemelt feladata a nemzetbiztonság megerősítése lesz – fogalmazott.

Ma ott tartunk, hogy a biztonság korunk legértékesebb valutája. A 90-es években testközelből láthattuk, hogy háborús konfliktusok akár a szomszédunkban is kitörhetnek. Most azt is megtanulhattuk, hogy a tőlünk távolabb zajlók is pár hét alatt ideérhetnek a határunkra. Bevándorlók milliói várják most is, hogy útra kelhessenek – mutatott rá Orbán Viktor.

Duplájára emelik a honvédség büdzséjét 

„A vezérkari főnök úr szervezze újjá a magyar hadsereget a mai kor kihívásainak megfelelően. Egy modern, ütőképes, a hazája iránt elkötelezett hadsereget akarunk, amely bármely más nemzet fegyveres erejével felveszi a versenyt” – mondta a Orbán Viktor.

Szomszédaink folyamatosan és lendületesen fegyverkeznek. Az elkövetkezendő években mi is több mint a duplájára fogjuk emelni a Magyar Honvédség költségvetését – emelte ki.

Magyarország nem létezhet erős hadsereg nélkül. Az a nemzet, amely nem tudja megvédeni az országát, nem is érdemli meg azt. Ahhoz viszont, hogy a honvédség sikeres lehessen, vonzóvá kell tenni a fiatalok számára – jelentette ki a miniszterelnök.

Korom Ferenc átvette a Honvéd Vezérkar főnöki kinevezését

A köztársasági elnök, Áder János határozata szerint a Honvéd Vezérkar főnökének megbízatása 2018. május 16-tól 2023. május 15-ig, határozott időre szól. Korom Ferenc vezérőrnagyot egyúttal előléptették altábornaggyá.

Simicskó István leköszönő honvédelmi miniszter ünnepi beszédében Benkő Tibor eddigi vezérkari főnököt és Korom Ferencet is kiváló katonának nevezte.

Az ügyvezető kormány honvédelmi minisztere azt mondta: Korom Ferenc szigorú, határozott ember, fegyelmezett katona, de minden katonai beosztásában emberséges is volt.

Simicskó István megköszönte az eddigi közös munkát Benkő Tibor eddigi vezérkari főnöknek. Kifejtette: Benkő Tibor 43 éve katonaként szolgál. Ebből több mint 20 éven keresztül különböző beosztásokban közösen segítették, támogatták egymást, tettek a Magyar Honvédségért, és Benkő Tiborral hasonló módon látják a honvédséget, illetve azt, milyen jövőt szánnak neki – mondta.

A leköszönő miniszter sok sikert kívánt Benkő Tibor új megbízatásához, honvédelmi miniszterségéhez.

Simicskó István felidézte: 2015-ben válsághelyzetben kérte fel őt Orbán Viktor miniszterelnök honvédelmi miniszternek, azóta mintegy 18 ezer katona vett részt az új feladatban a határ építésében, védelmében. Emellett összeállítottak egy honvédelmi és haderőfejlesztési programot, amellyel elkezdték erősíteni a Magyar Honvédséget.

Kiemelte: Magyarország biztonsága a Magyar Honvédség képességein, a szövetségi rendszerén, és a magyar állampolgárok hazafias elkötelezettségén múlik.

„A haza védelme nemzeti ügy” – szögezte le a miniszter, és hozzátette: be kell vonni a nemzetet, meg kell szólítani az embereket, kiemelten pedig a fiatalokat. Több program kell, hogy erősítsék a fiatalságban a hazafias érzést – mondta, példaként hozva a honvédségi ösztöndíj bevezetését, a kadétprogram elindítását.

Kitért arra is, hogy elkezdték területvédelmi elven újraépíteni az önkéntes tartalékos rendszert. Ennek nyomán kétezerrel több tartalékos van jelenleg, mint 2015-ben volt. Simicskó István azt mondta: biztos és kiszámítható életpályát tudnak nyújtani a katonáknak.

Mindemellett létrehozták az egykori MHSZ mintájára a Honvédelmi Sportszövetséget, korszerűsítették a kiképzési rendszert, elkezdték a haditechnikai fejlesztéseket, a laktanyák felújítását, létrehoztak továbbá egy védelemtechnológiai kutatóintézetet. „Történelmi léptékű fejlődés útjára” állítottuk a Magyar Honvédséget – értékelt.

Simicskó István beszéde végén azt mondta: „szívvel, lélekkel, alázattal” dolgozott. A Magyar Honvédségnek, a katonáknak, továbbá Orbán Viktor miniszterelnöknek és Áder János államfőnek is köszönetet mondott. Azt mondta: „emelt fővel” távozik, az elmúlt három évet nemcsak eltöltötte, hanem fel is töltötte. Mindenkinek sok siker kívánt a folytatáshoz.

Korom Ferenc – aki január óta az Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoki posztját töltötte be – hétfőn az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságában kinevezés előtti meghallgatásán azt hangsúlyozta: a nemzeti érdekek képviselete kell, hogy vezéreljen mindent, nemzeti haderőt kell építeni és fejleszteni. Azt mondta: ismeri a Magyar Honvédség jelenlegi helyzetét, képességeit és korlátait is, tisztában van Magyarország biztonsági helyzetével, a nemzetközi és hazai kihívásokkal.

Az ünnepségen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök és mások mellett Áder János köztársasági elnök, a Honvédelmi Minisztérium vezetősége, Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának leendő elnöke, a titkosszolgálatok vezetői, volt vezérkari főnökök.

Forrás: hirado.hu, MTI

Kép: MTI-fotó Szigetváry Zsolt

Kapcsolódó cikkeink

Internet

Áder János államfő is megtekintette a Magyar Honvédség különleges műveleti gyakorlatát. Mint mondta, reméli, soha nem kerülünk olyan helyzetbe, hogy a magyar katonáknak élesben, harcászati helyzetben is alkalmazniuk kelljen a bemutatott tudásukat.

MTI Fotó

Nem a kiszolgáltatottsághoz vezető nemzetközi hitelek, hanem a magyar emberek munkája jelenti a magyar gazdaság sikerének zálogát – mondta a külgazdasági és külügyminiszter a sütő- és édesipari termékeket, alapanyagokat gyártó Nébar Kft.

MTI/AP/Virginia Mayo

A NATO Szövetséges Transzformációs Parancsnokság (ACT) vezénylőzászlósi beosztásába nevezték ki Bogdán Tibort, a Magyar Honvédség főtörzszászlósát – ismerteti a pénteki Magyar Idők.

2021. március 3., szerda, Kornélia