Orbán Viktor: A térdeplésnek nincs helye a sportpályán

Téma: 

A pénteken kezdődő labdarúgó Európa-bajnokság kapcsán Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban elmondta, óriási teljesítmény, hogy ott lehetünk ezen az „összeurópai” játékon, az utolsó szalmaszálat ragadtuk meg az izlandiak ellen.

Fenyegette ezt az összeurópai játékot például a járvány. Itthon el lehet menni a meccsekre annak, aki beoltotta magát, míg ez más országokban, Nyugat-Európában nem feltétlenül van így – jelentette ki Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

MTI Fotó Illyés Tibor

Emlékeztetett arra, hogy Münchenben a német-magyar mérkőzésre a stadion befogadóképességének töredékét tölthetik meg nézők.

Hangsúlyozta, hogy hogy nemcsak a járvány, de ideológia zűrzavar is fenyegeti a rendezvényt, ami az egykori rabszolgatartó államok lelki öröksége, őket nyomasztó lelki örökség eredménye, ez a térdeplés. „A futball egy sport, oda nem tartozó dolgokat nem kellene felengedni a pályára” – fogalmazott Orbán Viktor.

Kijelentette, például mi magyarok sosem voltunk se gyarmattartók, sem rabszolgatartók, nekünk nincs ehhez kapcsolódó morális lekiismereti problémánk. A térdeplés a magyar kulturális közegben egészen más jelent.

Sportpályán letérdelni azért is problémás a magyaroknak, és a miniszterelnök szerint minden Közép-európai országnak, mert itt büszke népek vannak.

„A nemzeti mezt viselő játékostól nem azt várjuk, hogy megadja magát, hanem azt hogy harcoljon, és ha nem tud győzni, akkor állva halljon meg, de ne térdeljen le – szögezte le.

Véleménye szerint a térdeplés elhibázott ötlet, miközben a magja egy komoly filozófiai, történelmi bajokból származó lelkiismeret furdalás a rabszolgatartó, gyarmattartó népeknek. „Milyen jó, hogy legalább ez a baj elkerült bennünket, ez mi sohasem tartoztunk ezen országok közé” – mondta.

Mint ismert a keddi Magyarország–Írország futballmérkőzésen a Magyar Labdarúgó-szövetség közleményének megfelelően a magyar labdarúgó-válogatott tagjai nem térdeltek le a meccs elején, az írekkel ellentétben, akik a nyugati trendnek megfelelően fél térdre ereszkedtek, kimutatva szolidaritásukat a Black Lives Matter mozgalommal.

Több baloldali politikus sem ért egyet a miniszterelnökkel, szerintük a magyar csapatnak igenis térdelnie kellene.

Forrás: hirado.hu, Kossuth Rádió

Kép: MTI Fotó Illyés Tibor

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó Máthé Zoltán

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap délelőtt az ajkai Magyar Imre Kórházban tartott előzetes bejelentés nélküli ellenőrzést, melyről a Facebook oldalán videó-beszámolót közölt – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

MTI Fotó

Montenegrónak az Európai Unióban van a helye, az ország felkészült, hogy a közösség tagja legyen - jelentette ki Orbán Viktor kormányfő az Országházban, miután tárgyalást folytatott Dusko Markovic montenegrói miniszterelnökkel.

MTI Fotó

Nincs egyetértés az uniós tagországok között a migránsok elosztását illetően, mivel a nyugatiak úgy akarnak megszabadulni az oktalanul beengedett migránsoktól, hogy szét akarják osztani azok között, akik megvédték magukat és nem engedték be őket a saját országunkba, mint...

MTI Fotó Bruzák Noémi

"Felbecsülhetetlen nemzeti értékeinknek Magyarországon van a helye! Az a kötelességünk, hogy azt visszaszerezzük!" - jelentette ki Orbán Viktor.

2021. június 24., csütörtök, Iván