Ősszel eldőlhet az MSZP nagy öregjeinek sorsa

Téma: 

Ha az új MSZP-vezetés által választott stratégia az őszi önkormányzati választáson sikert hoz, akkor a nagy öregek marginalizálódnak, ellenkező esetben újra szervezkedhetnek – mondta Kiszelly Zoltán politológus.

 

Meglepetést nem a megválasztott MSZP-vezetők, hanem az új pártelnökségből kimaradtak névsora jelenthet a szocialisták hétvégi kongresszusa után – mondta a 180 percben Kiszelly Zoltán politológus. Az elemző emlékeztetett rá, hogy nagyszámú, nagyjából hatvan aspiráns volt, de egy-két névtől eltekintve viszonylag új emberek jutottak be a párt vezetőségébe.A „nagy öregek” kimaradtak, pedig nagyon nagy médiaaktivitást fejtettek ki, hogy ők is az elnökség tagjai lehessenek. A kérdés, hogy mi lesz velük, hiszen sokan a parlamentbe sem jutottak be közülük, miközben a politikai ambíció kiolvasható a nyilatkozataikból – tette hozzá.

z új elnökének Tóbiás Józsefet választották a lemondott Mesterházy Attila helyére. Az új pártvezető azt mondta, társadalmi szerződést kell kötni az emberekkel a baloldal megújulásához, és ehhez nem szivárványkoalícióra, hanem erős, valóban baloldali MSZP-re van szükség.Kiszelly Zoltán szerint mintha Tóbiás József, Mesterházy Attila törekvéseihez hasonlóan, azon dolgozna, hogy az MSZP megőrizze váltópárti szerepét, amihez a baloldali értékeket próbálja hangsúlyozni, szemben az MSZP-be korábban Gyurcsány Ferenc egykori szocialista pártelnök, kormányfő által beemelt liberális politikától. Eközben azonban úgy tűnik, a szocialisták középpárttá zsugorodtak, és ott vannak közvetlenül mögötte baloldali riválisai, az Együtt-PM és a a Gyurcsány Ferenc által vezetett DK.Az elemző úgy látja, ha az új MSZP-vezetés által választott stratégia az őszi önkormányzati választáson sikert hoz, akkor a nagy öregek marginalizálódnak, de ha az MSZP ne tudja megőrizni vezető szerepét a baloldalon, akkor ismét szervezkedhetnek.
 
-hirado.hu-

Kapcsolódó cikkeink

Szervezkednek az MSZP „nagy öregjei”

Lendvai Ildikó vezetésével szervezkednek az MSZP „nagy öregjei”, akiket Mesterházy Attila korábban kiszorított a pártvezetésből.

Varga? Sebestyén? Pakusza? - Kucsák vagy Kunhalmi - Két valásztókerületben dőlhet el a fidesz kétharmad sorsa

Két körzetben dőlhet el a kétharmad sorsa, amikor a külföldi és az átszavazók voksait is összesítik április 12-én. Az egyik a 15.

2019. május 21., kedd, Konstantin