Paksi bővítés: 8-9 ezer embernek is munkát adhat

Téma: 

A bővítés nem jelenti azt, hogy a megújuló vagy a fosszilis energiaforrások eltűnnek a magyar energiaszerkezetből.

Akár 8-9 ezer embernek is munkát adhat Magyarországon a Paksi Atomerőmű bővítése - jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Varga Mihály beszélt arról is, hogy az orosz fél a fejlesztés 40 százalékával köteles lesz magyar vállalkozásokat megbízni, a beruházás így a gazdaság teljesítményét körülbelül egy százalékkal növeli.

Csaknem fél évszázada, 1966-ban született meg a döntés a Paksi Atomerőmű építéséről. A kivitelezés 1974-ben kezdődött, az építkezésen csúcsidőszakban több mint 10 ezer ember dolgozott. A munkások napi ezer köbméter betont, összesen pedig több tízezer tonna rozsdamentes acélt és több ezer kilométer kábelt építettek be az erőmű szerkezetébe.A Paksi Atomerőmű egyes blokkját 1983-ban adták át, ezt 1987-ig még másik három követte. Jelenleg ezek biztosítják Magyarország energiaellátásának 40 százalékát. A most működő négy reaktorból kettőt valószínűleg a következő évtizedekben le kell állítani, ezért szükség van az erőmű bővítésére.A Híradónak nyilatkozó paksiak többsége azt mondja, a bővítéstől új munkahelyekre számítanak a városban. A Paksi Atomerőmű a térség legnagyobb foglalkoztatója: több mint 2500 munkavállalója van, a beszállítóival együtt pedig több tízezer embernek ad megélhetést.Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Kossuth Rádió reggeli műsorában azt mondta, a megállapodás része az is, hogy a munkák 40 százalékát magyar beszállítók végzik majd. Így a beruházás összköltségéből 3-4 milliárd euró hazai vállalkozásokhoz kerül. "Egy jelentős támogatást kap ezen a beruházáson keresztül a magyar gazdaság is. Számításaink szerint 8-9 ezer fő foglalkoztatása fog pluszban megvalósulni már a beruházás során. A gazdaság teljesítményét ez körülbelül egy százalékkal növeli majd, már magának a beruházásnak is a végrehajtása, kivitelezése" – mondta Varga Mihály, miniszter.

Varga Mihály hozzátette: a bővítés nem jelenti azt, hogy a megújuló vagy a fosszilis energiaforrások eltűnnek a magyar energiaszerkezetből. A Paksi Atomerőmű ugyanis az új blokkokkal is csak az ország szükségleteinek 50-60 százalékát fedezi majd.

Támadják az ellenzéki pártok az energetikai együttműködéstA pártok azt mondják, hogy a kormány felhatalmazás nélkül, titokban írt alá egy Magyarország jövőjét hosszú távon befolyásoló megállapodást. Ezért az MSZP és PM népszavazást tartana a paksi erőmű bővítéséről, a DK és az LMP parlamenti vitanapot kezdeményez a döntés hátterének kivizsgálására. A Fidesz szerint a döntés nem volt titkos, arról már decemberben tájékoztatták az országgyűlési képviselőket, ráadásul, a kormányt most támadó baloldali politikusok 2008-ban maguk is a bővítés mellett érveltek.Kedden egyezett meg Vlagyamir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor Moszkvában arról, hogy orosz segítséggel bővíti Magyarország a paksi atomerőművet. A megállapodást szinte az összes ellenzéki párt támadta.Az LMP szerint a kedden aláírt szerződéssel nemcsak a Fideszt, de Magyarországot is Moszkvából fogják irányítani. A párt társelnöke, Szél Bernadett ezért a megállapodás teljes szövegének nyilvánosságra hozatalát sürgeti. „Tegnap Moszkvában olyan döntések születtek, amelyek Magyarország szuverenitását, függetlenségét veszélyeztetik” – mondta Szél Bernadett, az LMP társelnöke.

A Demokratikus Koalíció bejelentette: rendkívüli parlamenti vitanapot kezdeményez a paksi atomerőmű tervezett bővítéséről, a PM pedig népszavazást tartana erről.

Az MSZP elnöke, egy 2008-as Orbán-beszédet játszott le a sajtónak, amelyben a Fidesz elnöke azt tette szóvá, hogy hosszú távra titkosított szerződést köt Oroszországgal az energia kérdésében az akkori kormány. Mesterházy Attila szerint, a miniszterelnök saját korábbi véleményének mondott ellent kedden, amikor egyedül, társadalmi és országgyűlési felhatalmazás nélkül, száz évre eldöntötte Magyarország energiapolitikáját a keddi szerződéssel. Ezért a szocialisták népszavazást írnának ki a bővítésről és felülvizsgálnák a megállapodást is. "Tessék nyilvánosságra hozni, ezeket a szerződéseket, tessék beszámolni a magyar parlamentnek, hogy mi miért történik és ne hazudjon a magyar választópolgároknak, hogy ettől olcsóbb lesz az energia, meg neki van rá jogi felhatalmazása, meg erről már döntött a parlament, mert kérem ezek mind tételesen hazug állítások, mindegyik" – mondta Mesterházy Attila.Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető is egy felvétellel érkezett és emlékeztetett arra, hogy az Országgyűlés döntését még 2008-ban Gyurcsány Ferenc és kormánya kérte a paksi bővítéséről. A fideszes politikus közölte: 2009-ben még a baloldali politikusok is szükségesnek tartották a bővítést, amelyet az Országgyűlés - köztük az MSZP képviselői így Mesterházy Attila is - megszavaztak."Nekünk ez volt az álláspontunk 2009-ben is, akkor még ez volt a szocialisták álláspontja. Mesterházy Attila álláspontja, Bajnai Gordon álláspontja és Gyurcsány Ferenc álláspontja is. Mesterházy Attilát arra szeretném kéri, hogy ne Gyurcsányosodjon. ne tegye azt, hogy egyébként a politikai céljai érdekében egészen mást csinál, mint amit egyébként 2009-ben, vagy éppen 2010-ben tett" – nyilatkozta Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője.Az LMP-s Csiba Katalin is ott volt a sajtótájékoztatón, és a bővítéshez szükséges orosz államközi hitelről is kérdezett. Rogán Antal ezzel kapcsolatban azt mondta: minden kormány hitelből tervezte az erőmű megújítását. Hozzátette: a blokkok építése megtérülő beruházás, nyereséget termel, amelyből a hitelt vissza lehet fizetni. Rogán Antal azt is elmondta, hogy az államközi szerződés részleteit az Országgyűlés elé kerülő dokumentumból minden képviselő megismerheti.

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó Kovács Tamás

Szerdán kevéssel dél előtt 100 megawattnál nagyobb teljesítménycsökkenést okozó műszaki hiba történt a paksi atomerőmű 1.

MTI Fotó Czeglédi Zsolt

Célba ért a kormányzati támogatás: már mintegy kétszázezer embernek segítettek a munkahelyvédelmi és a munkahelyteremtő bértámogatásokkal – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikai államtitkára pénteken Hajdúszoboszlón, mielőtt...

WikiLeaks-A szocialisták is az oroszokkal bővítettek volna a Paksi erőművet

A szocialisták is az oroszokkal bővítették volna a Paksi Atomerőművet a WikiLeaks által kiszivárogtatott iratok szerint – írja a Magyar Nemzet.

A nemzeti vasúttársaság hétfőtől megkezdte az idei közfoglalkoztatási programban alkalmazott munkavállalók ütemezett felvételét.

2021. június 24., csütörtök, Iván