A pedagógusok tehermentesítése az új köznevelési stratégia fontos célja

Téma: 

A legújabb, 2030-ig szóló köznevelési stratégia fontos célként tűzte ki a tanárok tehermentesítését és a lemorzsolódás csökkentését – írta a hétfői Magyar Nemzet.

A lap közölte: sokkal több asszisztensre van szükség, hogy a pedagógusok az érdemi feladataikra koncentrálhassanak. A tervek között szerepel továbbá a tanárképzések reformja, emellett javítanának a nyelvoktatáson, új iskolákat és tanuszodákat építenének, és több figyelmet szentelnének a külhoni magyar diákoknak.

MTI Fotó Balázs Attila

 

Az új köznevelési stratégiát az Emberi Erőforrások Minisztériuma készítette el, a felkészülés jegyében az Európai Unió következő fejlesztési ciklusára. A dokumentum tizennégy beavatkozási irányt határoz meg.

Egyebek mellett még tovább javítanák a pedagógusok felkészültségét és megbecsültségét, kiterjesztenék az óvodáztatást, fejlesztenék a fiatalok idegennyelv-tudását, a digitális kompetenciákat, a rászorulók hozzáférését, valamint erőteljesebben csökkentenék a korai iskolaelhagyók arányát.

A stratégia rögzíti, hogy rendszerszintű pedagógushiány nincs, a tanárok munkáját támogató szakemberek, segítők ugyanakkor nincsenek elegen, emiatt a tanároknak sok nem pedagógiai jellegű feladatot kell elvégezniük. Az iskolai étkezés lebonyolítása, a hiányzásokkal kapcsolatos adminisztráció, a mérések, vizsgák és orvosi vizsgálatok szervezése, vagy éppen a továbbtanulás adminisztrációja asszisztensekre is rábízható, akikből többre van szükség – idézte a Magyar Nemzet a dokumentumot.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó Balázs Attila

Kapcsolódó cikkeink

Dr. Mengyi Roland Szikszón

A szikszói és dél-abaúji emberek érdekében a szikszói egészségügyi ellátásról egyeztetett ma Dr. Ónodi Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár, Dr. Mengyi Roland országgyűlési képviselő és Füzesséri József polgármester.

MTI Fotó Mohai Balázs

Kazahsztán fontos partnere Magyarországnak - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten, miután megbeszélést folytatott kazah kollégájával.

2021. május 6., csütörtök, Ivett,Frida