Részletes útmutató: így ellenőrizheti, hogy rögzítve van-e az oltása

Téma: 

A beoltottak maguk is leellenőrizhetik, hogy rögzítésre került-e a védőoltás beadásának a ténye, ami azért fontos, mert a védettségi igazolvány gyártása csakis azon adatok alapján történhet, amiket az oltóponton rögzítettek – írta a koronavirus.gov.hu.

Az oltás rögzítésének lekérdezése az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) információs portálján keresztül lehetséges. Az EESZT információs portálra történő belépés legegyszerűbb módja az Ügyfélkapus bejelentkezés, ezután az Ellátások fülre kattintva kiválaszthatják az Eseménykatalógus menüpontot – tették hozzá.

Az Eseménykatalógusban a kívánt időtartományt beállítva lekérdezhetik az Ellátási események listáját. A lekérdezés után az Esemény típusánál a Covid oltás kifejezést kell lássák az oltás megfelelő rögzítése esetén.

hirado.hu

Amennyiben ezt a védőoltás beadása utáni napokban sem találják, akkor csúszás vagy hiba történt a rögzítésben, az adatok felvitelében. Ebben az esetben ezt jelezhetik annak az oltópontnak, háziorvosnak ahol megkapták a védőoltást és kérhetik, hogy rögzítsék a védőoltás beadásának a tényét.

Abban az esetben, ha a védőoltás rögzítésre került az EESZT-ben, és 8 napon belül mégsem érkezett meg postai úton a védettségi igazolvány, akkor az Ügyfélkapun, illetve a magyarorszag.hu weboldalon keresztül jelezhetjük ezt a problémát, a Koronavírus elleni védettségi igazolvánnyal kapcsolatos ügybejelentő űrlap leadásával.

Mint az már ismert, a fokozatos újraindítás következő intézkedései 4 millió beoltott után lépnek hatályba, és ezen intézkedések jelentős része a védettségi igazolványhoz kötött. Védettségi igazolvánnyal lesznek látogathatóak többek között az állatkertek, vadasparkok, múzeumok, színházak, mozik, könyvtárak, edzőtermek, uszodák, sportrendezvények, szállodák és az éttermek belső helyiségei.

A védettségi igazolvány használatáról a magyar emberek döntöttek az újraindításról szóló online konzultáció során, ugyanis a kitöltők 65 százaléka támogatta azt, hogy a védettek felmentést kapjanak egyes korlátozások alól.

Forrás: hirado.hu

Kép: hirado.hu

Kapcsolódó cikkeink

MTI/EPA/Laurent Gillieron

A közgazdász szerint a megszorításos gazdaságpolitika az egyik fő oka annak, hogy szétszakadtak a társadalmak, és erre a világgazdaság elitje is kezd ráébredni. A megoldáshoz azonban le kellene mondani egy kis profitról - tette hozzá.

Így kerülheti el, hogy lemásolják a bankkártyaadatait

Nyaraláskor könnyen össze lehet futni igen kreatív, bankkártyaklónozásra szakosodott bűnözőkkel is. A helyzetet pedig tovább nehezíti, hogy a csalók sok esetben inkább a kiszolgáltatottabb külföldieket célozzák.

MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Nemzeti ügy eldönteni, hogy ki él az országban, kit fogadunk be - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán Nagylakon.

2021. május 10., hétfő, Ármin,Pálma