Rétvári: a nemzetiszocializmus és a kommunizmus áldozataira ugyanúgy kell emlékezni

Téma: 

Fontos, hogy a nemzetiszocializmus és a kommunizmus minden áldozata ugyanúgy az emlékezés középpontjában legyen - jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

Rétvári Bence a keddi totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapjával kapcsolatban azt mondta: Nyugat-Európában a holokauszt áldozatairól méltó módon megemlékeznek, a kommunizmus által megnyomorított embereket azonban nem tartják annyira fontosnak, mert az a rendszer távol volt tőlük.

Holott a kelet-európai országok lakosságát a vörös csillag ugyanúgy megfélemlítette, mint a horogkereszt – hangsúlyozta.

Kiemelte: Magyarországon az alaptörvény és a büntető törvénykönyv egyaránt rögzíti, hogy sem a nemzetiszocializmus, sem a kommunizmus bűnei nem évülnek el.

Rétvári Bence szerint a kommunizmus felelőseinek felkutatására is létre kellene hozni egy nemzetközi szervezetet, a legfontosabb azonban az, hogy a rendszer áldozatai megkapják a kellő tisztességet.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó cikkeink

A kommunizmus áldozatai csak akkor nyugodhatnak békében, családtagjaik csak akkor nyerhetnek megnyugvást, ha nem évülnek el azok a kommunista diktatúrában elkövetett súlyos bűncselekmények, amelyeket politikai okból nem üldöztek - hangsúlyozza a KDNP a kommunizmus...

MTI Fotó Szigetváry Zsolt

Hétfőn és kedden is lesznek központi megemlékezések a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából.

2020. szeptember 21., hétfő, Máté,Mirella