A rezsicsökkentés beváltotta a hozzá fűzött reményeket

Írta: itv , - Frissítve: 23rd October, 2018 - 3:32pm

Téma: 

A legfrissebb adatok szerint jelentősen csökkentek a lakossági hátralékok is, például a földgáz esetében 5 év alatt 75 százalékkal. Németh Szilárd felidézte: az áram, a földgáz és a távhő ára egyaránt csaknem negyedével csökkent 2013-2014-ben.

A rezsicsökkentés a mai napig segíti a családok és a nyugdíjasok megélhetését – erről beszélt ma a Fidesz alelnöke. Ennek köszönhetően 1400 milliárd forint maradt az embereknél, tehát egy család évente átlagosan 170 ezer forintot tud spórolni.
 
MTI Fotó Szigetváry Zsolt

2013-at követően három ütemben csökkent az áram, a gáz és a távhő lakossági ára. Amíg korábban a magyar családok fizették Európában a legmagasabb energiaárakat, addig a rezsicsökkentések után nálunk lett az egyik legalacsonyabb az áram, a gáz, illetve a távhő díja.

De jelentősen javult a fizetési fegyelem is. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal legfrissebb adatai szerint az elmúlt öt évben kevesebb mint felére, 73-ról 33 milliárd forintra csökkent a lakossági fogyasztók közműtartozásainak összege.

Az összesítés szerint a teljes lakossági villamosenergia-hátralék csaknem 13 milliárd forinttal csökkent, a földgáz esetében a tartozás öt évvel ezelőtt több mint 21 milliárd forinttal volt több, mint idén, a távfűtéssel rendelkező háztartások teljes adóssága pedig több mint 5 milliárd forinttal lett kevesebb 2013 óta.

“A rezsicsökkentés a mai napig segíti a családok és a nyugdíjasok megélhetését.” Ezt igazolják a most megjelent adatok is – mondta a Fidesz rezsicsökkentésért felelős országgyűlési képviselője. Németh Szilárd kiemelte: a lakossági villamosenergia-hátralékok 45, a földgáz-szolgáltatási hátralékok 75, míg a távhő-szolgáltatási hátralékok 35 százalékkal csökkentek az elmúlt években.

“2013-14-ben mind a földgáz, mind a villanyáram, mind pedig a távhőárak csaknem huszonöt százalékkal csökkentek az azt megelőző időhöz képest. És ennek köszönhetően mára – hogy egy másik számot is mondjak – a magyar családoknál ezernégyszáz milliárd forint maradt.”

A Fidesz alelnöke arról is beszélt, hogy a Gyurcsány-Bajnai-kormányok 8 év alatt 15-ször emelték a háztartási energiaszolgáltatások árát. Németh Szilárd úgy fogalmazott: miután 2010-ben befagyasztották, majd csökkentették a díjakat, Európa legdrágább ellátórendszere a legolcsóbbá vált.

Forrás: hirado.hu, M1

Kép: MTI Fotó Szigetváry Zsolt

Kapcsolódó cikkeink