Sikeresek a külhoni gazdaságfejlesztési programok

Téma: 

Sikeresek azok az összetett gazdaságfejlesztési programok, amelyeket a kormányzat a határ menti térségekben indított azzal a céllal, hogy a külhoni nemzetrészek megmaradását is segítse: a muravidéki gazdaságfejlesztési program keretében eddig két körben meghirdetett, mezőgazdaság, turizmus és vállalkozás-fejlesztés kategóriákban beérkezett 349 pályázat közül 315 kapott összesen 929 millió forint támogatást – hangoztatta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára hétfőn Szentgotthárdon, a IV. Magyar-Szlovén Fórum megnyitóján.

 

Szilágyi Péter hozzáfűzte: a határon átnyúló régiók gazdasági fejlesztésének további eszköze lehet a határ menti területek közlekedési infrastruktúrájának fejlesztése, s emellett a magyar kormány elkötelezett. Elmondta, határaink közül jelenleg Magyarországról Szlovénia felé tudunk legkönnyebben átkelni, tíz kilométerenként található közúti átkelőhely, de szavai szerit még így is elmaradunk a nyugat-európai átlagtól. A helyettes államtitkár jelezte, hogy egy közös európai uniós pályázat támogatásával hamarosan megvalósulhat a Lendvadedes-Dedeskecskés-Dolga Vas (Lendvahosszúfalu) és az Orfalu és Budinci (Büdfalva) közötti közútkapcsolat, így 2019-re már 12 közúti átkelő lesz a magyar-szlovén határon.

MTI Fotó Balogh Zoltán

Régóta várt fejlesztésként valósul meg 2019 végéig az M70-es gyorsforgalmi út 2×2 sávosra bővítése – hangoztatta. Arról is beszélt, hogy Magyarország elkötelezett a Rédics-Lendva vasútvonal újjáépítése iránt, melynek megvalósíthatósági tanulmánya hazai költségvetési forrásból várhatóan az év végéig elkészül.

Ropos Márton, a Magyarországi Szlovén Önkormányzat elnöke a tanácskozás szünetében az MTI-nek azt hangsúlyozta: a nemzetiségi oktatás és kultúra fenntartása mellett kiemelt fontosságú a gazdasági kapcsolatokban rejlő lehetőségek minél jobb kihasználása. Mindehhez szükség van az infrastrukturális fejlesztésekre. Példaként említette, hogy a térségben már viszonylag sok határátkelőhely van, de a határátkelőkhöz vezető utak mindkét országban több helyen szorulnak felújításra.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó: Balogh Zoltán

 

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó Balogh Zoltán

Sikerrel zárult az erdeivándortábor-program, amelyre - a vírushelyzet ellenére - a tavalyinál is többen jelentkeztek – közölte a programot koordináló Országos Erdészeti Egyesület hétfőn az MTI-vel.

MTI Fotó Szigetváry Zsolt

Sikeresnek értékelte a Digitális jólét program keretében létrehozott digitális gyermekvédelmi stratégia eddig megvalósult programjait az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára kedden....

Egészségre nevelő és szemléletformáló életmód programok Bükkábrányban

10 millió forintos uniós támogatással valósultak meg az elmúlt egy esztendőben az az egészségre nevelő és szemléletformáló projekt Bükkábrányban, amelyek segítségével a lakosság egészséges életmóddal kapcsolatos ismereteit gyarapították, illetve mozgásos foglalkozásokat,...

Az Új Széchenyi Terv keretében összesen 120 millió forintra pályázhatnak, városfejlesztési programok előkészítésére az Észak-magyarországi Régió megyei jogú városai - tájékoztatta csütörtökön az MTI-t a regionális fejlesztési ügynökség.

2021. május 10., hétfő, Ármin,Pálma