Sikerült meghatározni a koronavírus teljes genetikai kódját Pécsen

Téma: 

Sikerült meghatározni a koronavírus teljes genetikai kódját, ami fontos a további hazai és nemzetközi kutatások elősegítésére – közölte a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szombaton az MTI-vel.

 

Mint írták, a PTE Szentágothai János Kutatóközpontjának (SzKK) Jakab Ferenc vezette virológiai és a Gyenesei Attila vezette bioinformatikai kutatócsoportjának együttműködésében megvalósult munka során közvetlenül egy magyar fertőzött beteg garatváladékának mintáját dolgozták fel nemzetközi protokoll alapján, majd határozták meg a vírus genetikai kódját. A teljes munkafolyamatot Kemenesi Gábor irányításával Urbán Péter, Tóth Gábor Endre és Herczeg Róbert végezték el – jegyezték meg a közleményben.

MTI Fotó Sóki Tamás

Jakab Ferenc vezeti azt a miniszterelnök által korábban bejelentett akciócsoportot, amelynek célja a vírus jobb megismerése, fertőzési és terjedési mechanizmusának vizsgálata, a lehetséges prevenciós lépések felderítése, valamint a hatékony gyógyszer és gyógymódok későbbi kifejlesztése.

Őt idézve a közleményben azt írták: a genetikai kód meghatározása egyértelműen jelzi, hogy a szakmai összegfogások meghozhatják a várt sikert hazánkban is.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó Sóki Tamás

Kapcsolódó cikkeink

Noha ugyanabból a megtermékenyített petesejtből származnak, mégis lehet genetikai különbség az egypetéjű ikrek között - derítette ki egy amerikai kutatás.

Foto:boon.hu

A Készenléti Rendőrség segítségével jutottak a 2011-es emberülés elkövetőjének nyomára.

 

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az Új Széchenyi Terv keretein belül megújul a Sajókaza-Aggtelek-Szin összekötő út 5,9 kilométeres szakasza. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2013. április 10. és 2013. május 20.

EPA

Határozatot fogadott el az iráni parlament, amelyben az Egyesült Államok teljes fegyveres erejét terrorszervezetté nyilvánítja – jelentette a félhivatalos ISNA iráni hírügynökség kedden.

2021. május 10., hétfő, Ármin,Pálma