Soha többé nem tűrjük el, hogy ilyen történhessen velünk – A kommunizmus áldozataira emlékezünk

Téma: 

Hétfőn, február 25-én országszerte a kommunizmus áldozataira emlékeznek: 1947-ben ezen a napon tartóztatták le jogellenesen, majd hurcolták el a Szovjetunióba a Független Kisgazdapárt akkori főtitkárát, Kovács Bélát. Az első Orbán-kormány által 2000-ben elfogadott határozat értelmében ezen a napon minden középfokú oktatási intézményben is erre emlékeznek. Magyarország Kormányának hivatalos megemlékezése hétfőn 19 órakor lesz a Lánchíd budai hídfőjénél. A kormány hétfőn 19 órára várja mindazokat a Lánchíd budai hídfőjéhez, akik az emlékezés mécseseit kívánják elhelyezni a kommunista diktatúrák áldozatainak tiszteletére.

A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja alkalmából hétfőn bárki számára ingyen tekinthető meg a Terror Háza Múzeum, amely az elmúlt évtizedben több mint négymillió látogatót fogadott és mára nemzeti emlékhellyé vált. 9 órától Bródy Norbert testénekes, Benkő László, Nagy Feró, Egri Péter zenészek, valamint Fábry Sándor humorista és Szente Vajk színművész csatlakozik az előre bejelentett látogató csoportokhoz. A programban részt vevő ismert személyek egy-egy terem bemutatása mellett személyes, családi emlékeikről is beszélnek, hogy a fiatal korosztály közvetlenebb képet alkothasson a korról. 15 órától Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, valamint Kovács Zoltán társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár tart rendhagyó tárlatvezetést a Diplomáciai Testületek képviselőinek, valamint Magyarországon tanuló külföldi diákoknak. A kommunista diktatúrák halálos áldozatait világviszonylatban 100 millióra becsülik. Kelet-Európában a számuk eléri az 1 milliót. Ennyien vesztették életüket éhínségben, kényszermunkatáborban vagy kegyetlen kivégzés által. Jóval többre tehető ugyanakkor azok száma, akiket a diktatúra hétköznapi valósága testileg és lelkileg megnyomorított. Az Országgyűlés 2000. június 13-án elfogadott határozatával minden év február 25-ét a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjává nyilvánította. Ezen a napon emlékezünk a több tízezer, családjától elválasztott és kényszermunkatáborba hurcolt emberre, a koholt vádak alapján mészárszékre küldött nemzettársainkra, az ellenállóként mártírhalált halt hősökre. Ezen a napon emlékezünk mindazokra, akik az erőszakrendszer áldozataivá váltak, családtagjaikra és szeretteikre, akiket a kommunista rezsim meghurcolt és kiszolgáltatott. Ezen a napon emelt fővel emlékezhetünk, amikor egy letűnt rendszer bűneit elevenítjük fel, amelyet a nemzet kitartása és a szabadság iránti olthatatlan vágya örökre eltemetett. További részletek a kommunizmusaldozatai.kormany.hu honlapon.

Kapcsolódó cikkeink

Hétfőn, február 25-én országszerte a kommunizmus áldozataira emlékeznek: 1947-ben ezen a napon tartóztatták le jogellenesen, majd hurcolták el a Szovjetunióba a Független Kisgazdapárt akkori főtitkárát, Kovács Bélát.

MTI Fotó Máthé Zoltán

A nagyszabású beruházás-ösztönzési programoknak köszönhetően elmondható: soha nem zártunk még ilyen sikeres évet a beruházások szempontjából – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-bejegyzésében.

 

Fontos, hogy a nemzetiszocializmus és a kommunizmus minden áldozata ugyanúgy az emlékezés középpontjában legyen - jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

2021. január 27., szerda, Angelika