Sokan kritizálják a Stop Soros törvénycsomagot

Téma: 

Minden eszköz megvan ahhoz, ami az ország megvédéséhez kell bevándorlásügyben – mondta Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádióban. A kormányfő szép és kifinomult munkának nevezte az alkotmánymódosítást és a Stop Soros törvénycsomagot. Azt mondta: nehéz lesz belekötni egy olyan döntésbe, amire a parlament 80-90 százaléka igent mondott. Az Európa Tanács Velencei Bizottsága szerint a jogszabály túl szigorú és a szankciók is aránytalanok, így egyes rendelkezések visszavonására szólította fel hazánkat.

Vissza kell vonni a Stop Soros törvénycsomag egyes rendelkezéseit, mert azok jelentősen hátráltatják a civil szervezetek tevékenységét – írta közleményében a Velencei Bizottság.
 
 
AP

Az Európa Tanács alkotmányjogi kérdésekkel foglalkozó testülete azt elismerte, hogy más európai államban is bűncselekménynek számít, ha valaki anyagi haszonszerzés céljából segíti az illegálisan érkező bevándorlók betelepítését, szállítását vagy tartózkodását. Úgy látja testület azonban, hogy ez önmagában nem ellentétes az emberi jogi normákkal.

Az Országgyűlés szerdán fogadta el a Stop Soros törvénycsomagot, amelyet azért támadnak, mert mint fogalmaztak: tisztességtelen az NGO-kal szemben. Az új szabály szerint ugyanis bűncselekményt követ el az, aki például információs anyagokkal segíti a bevándorlókat.

A magyar migrációs szabályozást nemcsak a Velencei Bizottság kritizálta. Az Európai Bizottság szóvivője csütörtökön azt mondta: vizsgálatot indítanak. Christian Wigand elmondta: figyelembe fogják venni a Velencei Bizottság véleményét is. A vizsgálat alapján, ha kell, megteszik a szükséges lépéseket, mert – mint fogalmazott – „nem fordíthatunk hátat közös értékeinknek, alapelveinknek, amelyekre Európa épül” – mondta Christian Wigand.

A Soros-alapítvány dróton rángatja az Európai Bizottságot

Soros György hálózata dróton rángatja Brüsszelt – így reagált a Fidesz–KDNP frakciószövetség szóvivője a kritikákra. Hollik István arra emlékeztetett: a Soros-hálózathoz köthető Nyílt Társadalom Alapítvány az új szabályok elfogadása után arra szólította fel az Európai Bizottságot, hogy tegyen lépéseket ellene. A bizottság nem sokkal később be is jelentette: vizsgálatot indít.

Hollik István azt mondta: nem ez az első eset, Soros György rendszeresen tart eligazítást Brüsszelben.

A Stop Soros törvénycsomagnak az ENSZ-ben is akadnak ellenzői. A nemzetközi szervezet emberi jogi főbiztosa közleményében szégyenletesnek és idegengyűlölőnek nevezte az új szabályokat, mert szerinte veszélyezteti a migránsok jogait és az NGO-k munkáját, ezért elítéli a magyar parlament döntését.

„Nehéz lesz belekötni az alaptörvény-módosításba”

Orbán Viktor mindezekre úgy reagált: sok sikert kívánunk ehhez. A miniszterelnök a Kossuth Rádióban úgy fogalmazott: a választási kampányban tett ígéretüknek tettek eleget. Az alaptörvény-módosításba nehéz lesz bárkinek belekötnie, ez ugyanis egyértelműen kimondja Magyarország nemzeti szuverenitásának törhetetlenségét.

A miniszterelnök kiemelte: az alkotmány-módosítással és a Stop Soros törvénycsomag elfogadásával minden eszköz megvan ahhoz, ami az ország megvédéséhez kell bevándorlásügyben.

A kormányfő arról is beszélt: a migrációtól függetlenül Magyarországnak szüksége van egy jól felszerelt hadseregre. Mint fogalmazott: a cél ugyanis az, hogy hazánk minden típusú fenyegetéssel szemben meg tudja védeni magát.

A Fidesz szerint azzal, hogy a Velencei Bizottság a Stop Soros törvénycsomag bizonyos rendelkezéseinek visszavonását kérte, ismét beindult Soros György Magyarország elleni lobbitevékenysége. Ennek részeként rögtön védelmükbe veszik Soros György bevándorláspárti hálózatát. A Fidesz számára Magyarország védelme és a magyar emberek biztonsága az első – olvasható a párt közleményében.

Forrás: hirado.hu, M1

Kép: AP

 

Kapcsolódó cikkeink

hirado.hu

Valószínűleg kötelezettségszegési eljárást indít a Stop Soros törvénycsomag miatt Magyarország ellen csütörtökön az Európai Bizottság – jelezték szerdán brüsszeli források.

2020. szeptember 21., hétfő, Máté,Mirella