Szigorúbban büntetné a Fidesz a gyermekek elleni szexuális erőszakot

Írta: itv , - Frissítve: 7th November, 2017 - 3:47pm

Téma: 

A büntető törvénykönyv (Btk.) módosítását kezdeményezi a fideszes Selmeczi Gabriella, hogy szigorúbban lehessen büntetni a 12 évnél fiatalabb gyermekek sérelmére elkövetett szexuális erőszakot.

 

A parlamentnek kedden benyújtott – és a honlapon elérhető – indítvány lényege, hogy a 12 év alattiak sérelmére elkövetett szexuális cselekményeket – ha az elkövető a sértett hozzátartozója vagy a sértett a nevelése, felügyelete, gondozása, gyógykezelése vagy egyéb módon a hatalma, befolyása alatt áll – 5-től 15 évig terjedő szabadságvesztéssel büntesse a Btk., függetlenül attól, hogy a cselekményt kényszerítéssel vagy a sértett beleegyezésével követték el.

 

Selmeczi Gabriella javaslata indoklásában azt írta: a Fidesz–KDNP elfogadhatatlannak tartja a gyermekek sérelmére elkövetett bántalmazásokat.

 

A gyermekek sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények morális és erkölcsi értelemben is a legsúlyosabbak – közölte, hozzátéve, hogy ezek közül is kiemelten kell büntetni azokat a cselekményeket, amikor az a tettes, akinek gondoskodnia kellene a gyermekről. „Az ilyen elkövetőkkel szemben, akik visszaélnek egy gyermek bizalmával, kizárólag a legszigorúbb fellépésnek lehet helye” – írta a Fidesz politikusa.

 

A Btk. 12 év alatti gyermek sérelmére elkövetett szexuális cselekmény esetén – ha az elkövető a sértett hozzátartozója vagy a sértett a nevelése, felügyelete, gondozása, gyógykezelése alatt áll – a szankcióban különbséget tesz aszerint, hogy a cselekményt kényszerítéssel vagy a sértett beleegyezésével követték el. Az előbbi esetben a büntetés 5-től 15 évig, beleegyezés esetén 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztés.

A Kúria tavaly novemberi jogegységi határozata szerint azonban attól függetlenül, hogy kényszerítéssel vagy a sértett beleegyezésével követte el a cselekményt a vádlott, 15 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Az Alkotmánybíróság ugyanakkor idén júliusban – október 31-ei hatállyal – megsemmisítette ezt a kúriai jogegységi határozatot, mert álláspontja szerint az nem értelmezte, hanem módosította a Btk.-t. A megsemmisítés időpontjáig a bíróságoknak alkalmazniuk kellett a jogegységi határozatot.

 

Selmeczi Gabriella indoklásában utalt erre a jogi helyzetre, hangsúlyozva: a most javasolt módosítással a jogegységi határozatban kifejtett jogalkalmazói szempontoknak, valamint a Fidesz–KDNP gyermekek védelmében folytatott politikájának is megfelel majd a törvény szövege.

Kapcsolódó cikkeink