Szijjártó: 2023-tól már Azerbajdzsánból is érkezhet földgáz

Téma: 

2023-tól már Azerbajdzsánból is érkezhet földgáz Magyarországra, évente 1-2 milliárd köbméternyi – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

Szijjártó Péter a magyar-azerbajdzsáni kormányközi vegyes bizottság ülését követő sajtótájékoztatón közölte: az azeri gázzal jelentősen nő az ország gázellátásának biztonsága, ugyanis több forrásból, több útvonalon érkezik majd az energiahordozó.

MTI Fotó Czeglédi Zsolt

Az azeri gáz vásárlását az tette lehetővé, hogy vége felé közeledik a déli gázfolyosó építése, valamint Azerbajdzsánban folyamatosan növelik a kitermelést, amely hamarosan meghaladja az évi 45 milliárd köbmétert – tette hozzá.

Azerbajdzsán nagy hangsúlyt helyez szállítási kapacitásainak növelésére, amely éves szinten meghaladja majd a 30 milliárd köbmétert – mondta a miniszter.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó Czeglédi Zsolt

Kapcsolódó cikkeink

EPA

Legkésőbb 2023 végére el kell készülnie a Budapest–Belgrád gyorsvasúti vonalnak – mondta a Pekingben tartózkodó Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Az euróövezet több országa bocsát ki a jövő héten adósságpapírokat. Szakértők szerint a kötvények hozama némileg emelkedhet a piacokon az elmúlt napokban kialakult bizonytalanság miatt, de éppen ennek a hatására nőhet a befektetők kereslete is.

MTI Fotó Vajda János

Tokaj is pályázik az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2023 címre - jelentették be a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei város és a térség vezetői sajtótájékoztatón pénteken a Tisza-parti településen.

Magyarország mégsem pályázik a 2019-es Universiadéra, egy későbbi - legkorábban 2023-as - időpontban lehet esélye a kandidálásnak.

2020. április 2., csütörtök, Áron