Szijjártó: Olaszországnak teljesítenie kellene schengeni kötelezettségeit

Téma: 

Az olasz miniszterelnök a közös szabályokat betartó közép-európai országokat támadja, miközben országa nem teljesíti a schengeni övezethez való tartozásból adódó kötelezettségeket; pedig ha Olaszország betartaná a közös szabályokat, jóval kisebb lenne a bevándorlási nyomás az EU-n - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán az MTI-vel.

 

A tárcavezető arra reagált, hogy Matteo Renzi olasz miniszterelnök a Rai1 olasz közszolgálati televízió műsorában kedden úgy nyilatkozott, hogy ha Magyarország, a Cseh Köztársaság és Szlovákia “erkölcsi leckét adnak a migránsokról, de utána nem segítenek”, és “csak a pénzünket akarják (…), az olaszok pénzét el is felejthetik”. Úgy fogalmazott, hogy az olasz kormány “kész megvétózni az Európai Unió költségvetését” is, ha a kelet-európai tagállamok nem segítenek a migránsok befogadásában.

 

 

Szijjártó Péter mindezzel kapcsolatban kifejtette: az olasz miniszterelnök “teljesen félreérti a helyzetet”. Az európai uniós források ugyanis járnak a közép-európai országoknak, azokat európai jogszabályok garantálják – magyarázta. Hozzátette: a közép-európai országok európai uniós csatlakozássukkal megnyitották piacaikat a nyugat-európai, köztük az olasz vállalatok előtt, amelyek komoly profitra tettek szert ezen a piacokon.

 

A külügyminiszter hangsúlyozta: Matteo Renzi a közös szabályokat betartó közép-európai országokat támadja, miközben Olaszország nem teljesíti a kötelezettségeket, amelyek a schengeni tagságából adódnak. Ha betartaná a közös szabályokat, jóval kisebb bevándorlási nyomás hárulna az Európai Unióra – mutatott rá.

Kapcsolódó cikkeink

EPA

Az a nem uniós állampolgár, aki úgynevezett huzamos uniós tartózkodási kártya birtokosa és legalább egy rokona valamely uniós ország állampolgára, mentesül a schengeni övezet területére való beutazáshoz szükséges vízumkötelezettség alól – közölte egy magyar...

2020. december 4., péntek, Borbála,Barbara