Szinte teljesen esélytelen, hogy elkezdődjön az uniós eljárás

Írta: itv , - Frissítve: 18th May, 2017 - 10:40am

Téma: 

Az előző napi szavazati arányok alapján nem kapna többséget az európai parlamentben az a kezdeményezés, hogy indítsák meg az uniós szerződés hetedik cikkelye szerinti eljárást Magyarország ellen - hangsúlyozta az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában Tóth Norbert nemzetközi jogász.

Felhívta a figyelmet, hogy nem az eljárás elindítását szavazták meg, hanem annak csak az előkészítését, amihez elég volt az egyszerű többség is, a megindításhoz azonban kétharmadra van szükség, márpedig szerdán csak a képviselők 58 százaléka állt az indítvány mellé.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója hozzátette: az elmarasztaló döntéshez ennél is nagyobb arányú támogatásra van szükség, a végső fázisban pedig legalább egy, de inkább több uniós tagállam biztosan vétózna.

Arra is rámutatott, hogy valószínűleg azért soroltak fel a baloldali tervezetben egy egész listát a készítői által problémásnak vélt ügyekről, hogy ezzel tudják igazolni a rendszerszintűséget. Tehát, ha nincs sok ügy, akkor nem tudják semmit sem bizonyítani. Majd a szakbizottsági jelentés vizsgálja meg ezeket a kérdéseket, hogy mennyire állják meg a helyüket.

Tóth Norbert arra is emlékeztetett, hogy eddig sem volt titok, hogy nagy az ideológiai szakadék a magyar kormány és egyes brüsszeli képviselőcsoportok között.

A nemzetközi jogász véleménye szerint a határozat olyan dolgokat is felsorol, amelyek nehezen hozhatóak egy kalap alá

Felhívta a figyelmet, hogy a 7. cikkelynek van egy sokkal keményebb változata is, ami elvezet a szavazati jog felfüggesztéséhez, ezt viszont az Európai Parlament nem kezdeményezheti. A tegnapi nap során a „7. cikk lightot” szavazták meg – tette hozzá.

Az Európai Bizottság közben a menekültkvóták teljesítésére szólította fel Magyarországot, a vonatkozó határozat ugyanakkor már két éve érvényben van, bírósági eljárás is folyik. A szakértő szerint itt sokkal inkább az időzítés a fontos, ugyanis ezt megtehették volna 2015-ben is. Hozzátette: maga az egész kvótarendszer egy halva született ötlet, a 160 ezer áthelyezésből mindössze 18 ezer valósult meg idáig. A bizottság pedig továbbra is kitart mellette, Tóth Norbert szerint ebben benne lehet az is, hogy elkerüljék a presztízsveszteséget.

Forrás: hirado.hu, M1

Kapcsolódó cikkeink