Szita Károly: A polgármesterek nem akarnak bevándorló városokat, no-go zónákat

Írta: itv , - Frissítve: 7th March, 2018 - 2:20pm

Téma: 

A polgármesterek nem akarnak „bevándorlóvárosokat”, no-go zónákat, de az csak akkor maradhat így, ha az országnak olyan kormánya van, amely nem akarja hogy Magyarország bevándorlóország legyen – mondta Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke a Ma Estében.

 

Kaposvár fideszes polgármestere elmondta, hogy két és fél évvel ezelőtt Orbán Viktor kormányfő kaposvári látogatásán megkérdezte – a magyar önkormányzatok történetében először – hogy mit szeretne a város, mire lenne szükség, amely óriási fordulat a korábbi időszakhoz képest, amikor Budapestről mondták meg, hogy mit kell csinálni.

A Modern Városok Programról (MVP) Szita Károly elmondta, hogy a magyar önkormányzatok életében korábban nem volt példa ehhez hasonló nagyságú fejlesztési programra, amelynek összértéke eléri a 3500 milliárd forintot és kiterjed mind a 23 megyei jogú városra. Kaposvár polgármestere hangsúlyozta, hogy a beruházások egyben a környező településekre is kedvező hatással vannak.

Kaposvár esetében a fejlesztések 72 települést érintenek, minden egyes beruházás, így az utak, az iskolák, az ipari parkok a környező településeken élők érdekeit is szolgálja – mondta a városvezető.

A beruházások egy része még idén befejeződik, de vannak olyan projektek, amelyek 2022-ben készülnek el – fogalmazott.  A program keretében ipari parkok épülnek, utak, sportlétesítmények épülnek, óvodák, iskolák újulnak meg és energetikai beruházások készülnek el.

Elsődleges a biztonság

A befektetők nem azt mérlegelik, hogy mennyi a helyi adó, hogy imilyen kedvezményeket kapnak,  hanem azt hogy biztonságban tudhatják-e pénzüket, minden más másodlagos. Ha egy befektető úgy érzi, hogy bizonytalanság van, ha nincs nyugalom biztonság, akkor baj van.

„A várospolitikai programokat nem négy évre, nem egy önkormányzati ciklusra, hanem 10- 15 évre készítünk, alapértékeket, alapelveket határozunk meg. A legfontosabb alapelvünk a biztonság. Amennyiben bizonytalanság van, akkor nemcsak a befektetők nem jönnek, de a turisták sem” – tette hozzá.

Forrás: hirado.hu, M1, Ma Este

Kapcsolódó cikkeink