Tállai: a kormányzat nem vizsgálja az eladósodás okát

Téma: 

Az önkormányzatok állami adósságátvállalásakor nem vizsgálják, hogy egy adott település milyen célból vett fel hitelt, miért adósodott el - mondta Tállai András önkormányzati államtitkár kedden az M1 Ma reggel című műsorában. Hozzátette: a cél az, hogy az önkormányzati rendszer fizetésképes legyen, és január elsején tiszta lappal indulhasson.

Orbán Viktor miniszterelnök múlt szombaton jelentette be: az állam 612 milliárd forintnyi adósságot vesz át 1956 önkormányzattól úgy, hogy az ötezernél kevesebb lakosú települések adósságát teljes mértékben átvállalja, míg az annál nagyobb települések esetében egyenként, az egy főre jutó helyi adóbevételek alapján számolják ki az adósságátvállalást.
Tállai András az M1 műsorában kedden azt hangsúlyozta: nem tesznek különbséget önkormányzat és önkormányzat között. Úgy fogalmazott, azért nem vizsgálják, hogy az önkormányzatok miért adósodtak el, mert akkor sosem érnének a végére, és a céljuk az, hogy januárban már tiszta lappal, adósság nélkül indulhassanak az önkormányzatok.
Kitért arra, az előző kormányok által szabott állami feladatokból adódó működési és fejlesztési hitelek miatt adósodtak el az önkormányzatok, és tartozásuk a 2005-ös adósságukhoz képest megnégyszereződött. Közlése szerint az önkormányzatok adóssága hét éve 300 milliárd forint volt, jelenleg 1200 milliárd forint.
Az önkormányzati államtitkár azt mondta: "a jövő rendszere" nem fogja megengedni, hogy egy önkormányzat eladósodjon, túlköltekezzen, mert csak nevesített feladatokra kapnak állami támogatást, s a látványberuházásokat, egyéb fejlesztéseket csak saját adóbevételeikből finanszírozhatják.

mti

Kapcsolódó cikkeink

Holnaptól nincs készpénz kifizetés a Posta előtt Miskolcon

"

Addig piszkálták a segélyesek a pénzes postásokat, míg azok
ki nem borultak. Mostantól vagy meg kell várniuk otthon a kézbesítőt,
vagy bemenni a postára.

Önműködő és önfenntartó pénzügyi rendszerre van szükség a felsőoktatásban a miniszterelnök szerint.

Gyereksarkot alakítottak ki a MÁV-START dolgozói a Budapest belvárosában található menetjegyirodában annak érdekében, hogy a várakozás perceit megkönnyítsék mind a gyerekek, mind a szülők részére.

Újabb vízbefulladások Borsodban

Az elmúlt napokban ismét két ember fulladt vízbe Borsod-Abaúj-Zemplén Megyében. Mindketten fürödni indultak, ahonnan már nem tértek haza. Ez évben már tizenegy (11 !) ilyen jellegű baleset történt a térségben.

2021. május 10., hétfő, Ármin,Pálma