Tilos hazavinni a talált madárfiókákat

Téma: 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) felhívása szerint a talált madárfiókák többsége nem árva, nem szorul megmentésre, ezért nem szabad hazavinni őket.

 

A kis és közepes testű madárfajokra általánosan jellemző, hogy fiókáik a teljes röpképesség elérése előtt elhagyják a fészket, és a sűrű aljnövényzetben bujkálva hívják magukhoz szüleiket. Ezek a madarak nem árvák, a táplálékot kereső szüleik valahol a közelben vannak, ezért szükségtelen, sőt, a madarak számára kifejezetten káros, ha hazaviszi őket a lakosság – közölte az egyesület.

MTI Fotó Czeglédi Zsolt

A legjobb megoldás a nyílt helyen üldögélő fiókát óvatosan megfogni, majd a legközelebbi sűrű aljnövényzetfoltba, bokor alá tenni. A hazai madárfajok nem szagolnak, így az emberi érintés nem okoz problémát. Leszakadt fiókás fészek, viharos időben kiesett fiókák esetében a legjobb mentési megoldás a szülők segítése a pórul járt fiatalok vesszőkosárba telepítésével, ágak közé helyezésével.

A kirándulásokon talált, szüleikre várva mozdulatlanul fekve rejtőzködő őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokokat jó szaglású szüleik miatt megfogni sem szabad – olvasható a közleményben.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó Czeglédi Zsolt

Kapcsolódó cikkeink

Tilos a tűzgyújtás a megyében!

A megyei kormányhivatal általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el a megyében.

Drasztikusan megnőtt a betegséget hordozó kullancsok száma az országban, a szakemberek szerint mégis csupán a védekezés az egyetlen fegyver ellenük.

2019. június 27., csütörtök, László