Tízmilliárd eurót is szakít a hamis élelmiszerekből az agromaffia

Írta: itv , - Frissítve: 19th May, 2017 - 5:34pm

Téma: 

Az Európai Unióban a kábítószer-kereskedelem után a második legnagyobb illegális üzletág az élelmiszerlánc-termékekkel való visszaélés, a világon pedig a negyedik helyen van.

Több mint 47 tonna hamis vagy gyenge minőségű élelmiszert és 107 ezer liter egyéb terméket vont ki a forgalomból a Nébih az élelmiszerhamisítás elleni, OPSON VI. nemzetközi művelet során.

MTI

Ebben az évben 61 ország vett részt ebben az akcióban, azt tudni kell, hogy 2011-ben került sor az 1. OPSON akcióra, ennek a célja az volt, hogy az EU felismerte, hogy az élelmiszerhamisítás, az élelmiszerekkel való egyéb visszaélés mekkora gazdasági kárt okoz – mondta el az M1 Kosár című műsorában Helik Ferenc, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Kiemelt Ügyek Igazgatóságának igazgatója.

Hozzátette: éves szinten 12 milliárd euró bevételhez jut az agromaffia, ezt hogyha hozzáadjuk, hogy a világon is milyen jelentős az élelmiszerhamisítás, akkor vélhetően a kár ez a duplájára is emelhető ez az összeg.

A hamis áruk forgalmazása nemcsak a vásárlók egészségére lehet veszélyes, de árt a jogszabályokat tiszteletben tartó kereskedőknek és aláássa a fogyasztók bizalmát is.

A Nébih az OPSON akcióban együtt dolgozott a Nemzeti Adó-, és Vámhivatallal.

Czuczor Ákos, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőr alezredese elmondta: a Nébihhel egyébként napi szinten dolgozunk együtt, sok közös akcióban veszünk részt, nemcsak nemzetköziben, hiszen segítjük a munkájukat. Ha pénzügyőr kollégák a közúton megállítanak egy szállítmányt, ami kapcsolódik élelmiszer, növény vagy állategészségügyhöz, akkor nyilván a helyi kormányhivataloktól jönnek ki a Nébih munkatársai.

A NAV üzemelteti az EKÁER rendszert, azaz az Elektronikus Közútiáruforgalom-ellenőrző Rendszerét. Az EKÁER-rel nyomon követhetővé válik az áruk tényleges útja, hiszen a szállítással kapcsolatos adatokat egy központi elektronikus rendszerben még a fuvarozás előtt kell rögzíteniük.

Czuczor Ákos kiemelte: ezeket a termékeket, amik nemcsak élelmiszerről van szó, hanem minden más terméknél be kell jelenteni ebbe az EKÁER rendszerbe, hogyha Magyarországra érkezik, magyar címzettel.  A rendszer adataihoz hozzájuthatnak a Nébih munkatársai is. Ennek segítségével már rengeteg illegális, hamisított árut foglaltak le.

Helik Ferenc felhívta a figyelmet: a lejárt minőségmegőrzési idejű édesipari termékeknek a felderítésére is így került sor.

A legjelentősebb esemény az édesipari termék lefoglalása volt. Romániából érkezett több mint 3 tonna lejárt minőségmegőrzési idejű terméket vontunk ki a forgalomból.

Ebben az akcióban volt egy nagy fogásunk 15 ezer kg romlott csokoládét találtunk a közúton és majdan követve a telephelyre ott még hozzá a többi csokoládé – mondta el a pénzügyőr alezredes.

Valószínű, hogy itt megmaradt termékekről van szó, ami azt jelenti, hogy nem tudták az adott szezonban eladni, itt az eljárás során találtunk mikulás figurákat, illetve csokoládé nyuszikat is vélhetően ezek megmaradtak a kereskedelemben, visszaszállították és ezeket próbálták majd újraértékesíteni, átcsomagolva ill. átdátumozva – tette hozzá Helik Ferenc.

De nemcsak az édességekkel történtek visszaélések, 61 országban a hamisított termékek között találtak ásványvizeket, olívaolajakat és még hamis kaviárt is.

Az olívaolaj egy sláger termék, Olaszországban nagyon nagy mennyiségben ill. a déli országokban Spanyolországban, Portugáliában is előállítják. Itt valóban különböző minőségi fokozatok vannak, ezeket vegyítve egy rosszabb minőség jön, ill. arra is volt már példa, hogy nem csak olívaolaj volt benne, hanem más növényi olajat kevertek hozzá, ezáltal is a vásárlókat becsapva – mondta el Helik Ferenc.

Csakúgy mint az olivaolajat, a mézet is hamisítják. Tavaly több mint 20 tonna mézet fontak ki a forgalomból.

Előzetes adatgyűjtés alapján információink voltak, hogy valószínűleg nem tiszta méz van ezekben a hordókban és a laboratóriumi vizsgálat bebizonyította, hogy valóban idegen cukrot tartalmaz, több mint 35 %-ban, ez egyértelműen a mézhamisításnak egy régi hagyományos trükkje – tette hozzá az igazgató.

Ha pedig Önök lejárt szavatosságú, jelöletlen vagy higiéniai problémákkal találkoznak egy-egy terméknél, ételnél, étteremnél, boltnál, akkor mindenképpen jelentsék a Nébih zöldszámán. A szakemberek 48 órán belül kivizsgálják az ügyet!

Forrás: hirado.hu, M1

Kép: MTI

Kapcsolódó cikkeink