Több mint négymillióan a második oltást is megkapták

Téma: 

Folyamatosan változnak Magyarországon a beutazási szabályok: a korlátozások nem érvényesek azokra, akiknek olyan védettségi igazolványuk van, amelyet hazánk is elismer. Legutóbb kétoldalú megállapodást Ciprussal kötött Magyarország, így már 12 országgal van megállapodásunk – mondta Kiss Róbert alezredes a tájékoztatón.

MTI Fotó Rosta Tibor

Müller Cecília országos tiszti főorvos kiemelte a harmadik hullám lecsengett. A beoltottak száma 5 278 680, közülük 4 027 056-an már a második oltást is megkapták. „Ez egy rendkívül kedvező szám” – hangsúlyozta. Hozzátette: „Egy kicsit fellélegeztünk, de a vírus még itt van Magyarországon. A regisztráltak száma több mint ötmillió és 92 százalékuk már megkapta az oltást. Továbbra is hatféle vakcina érhető el hazánkban.”

„Aki idáig nem oltatta be magát, még pótolni tudja” – mutatott rá. Málta után a második legátoltottabb ország vagyunk.

A héten több vakcinaszállítmány érkezik Magyarországra, és akár egy harmadik oltáshoz is megfelelő mennyiséggel rendelkezik az ország. Ma és holnap több mint 365 ezer Pfizer, csütörtökön közel 30 ezer Janssen vakcina, pénteken pedig mintegy 50 ezer Moderna vakcina érkezik az országba – részletezte.

„Úgy döntöttünk, hogy akinél orvosi javaslatra az első oltást követően olyan reakció lép fel, ahol az orvos második oltásra egy másik típusú vakcinát javasol, azt lehetővé tesszük. Kizárólag csak orvosi javaslatra” – hangsúlyozta. „A saját tapasztalunk alapján is meggyőződhettünk most már, hogy nem jelent kockázatot a vakcina” – tette hozzá az országos tiszti főorvos. A múlt héten 29 százalékos csökkenést mutatott a regisztrált új fertőzöttek száma.

Müller Cecília az adatokat ismertetve elmondta, az új fertőzöttek száma 117, ezzel a járvány kezdete óta összesen 806 206-ra nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 17 krónikus beteg, és 63-an vannak lélegeztetőgépen. A fertőzöttek átlagéletkora nem változott, továbbra is az aktív, munkaképes korosztály érintett elsősorban. Az összes fertőzött 22 százaléka a 40–49 éves korosztályból került ki.

„A vírus továbbra is mutálódik. Sok vírusra jellemző a mutálódás, de a koronavírus esetében kifejezetten jellemző” – hangsúlyozta. „Itthon továbbra is három igazolt esetről tudnak, az indiai mutánssal fertőződtek meg” – tette hozzá.

Forrás: hirado.hu, M1

Kép: MTI Fotó Rosta Tibor

Kapcsolódó cikkeink

Magyarország egyik legismertebb, turisztikai nívódíjjal is kitüntetett fesztiválja mára kinőtte Miskolc sétálóutcáját, így most, amikor 13. alkalommal rendezik meg február 22-24-e között, belakja az egész belvárost.

MTI Fotó

Ma többen dolgoznak, mint öt éve, a fiatalok foglalkoztatottságának aránya is javult - mondta Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára a Fidelitas Tatárszentgyörgyön tartott háromnapos ifjúságpolitikai...

MTI Fotó Mohai Balázs

A Visegrádi Négyeknek sokkal határozottabb és egységesebb álláspontja van most, mint öt éve – emelte ki a kormányszóvivő az M1 csütörtök esti műsorában.

MTI Fotó Máthé Zoltán

Még az ünnepek előtt, december 18-áig év végi egyszeri juttatásban részesülnek a MÁV Zrt. és leányvállalatai közszolgáltatási feladataiban legnagyobb szerepet vállaló, nem vezető állású munkavállalói – közölte a társaság.

2021. június 24., csütörtök, Iván