Több nyelvű KRESZ vizsga

Téma: 

A Magyarországon élő, dolgozó, ám a magyar nyelvet nem beszélők mostantól már angolul, németül és románul is letehetik a KRESZ vizsgát „A” és „B” kategóriában egyaránt a Számítógépes Elméleti Vizsga (SZEV) fejlesztésének köszönhetően. Jelentősen megkönnyíti a külföldiek helyzetét, hogy tolmács nélkül, saját anyanyelvükön tehetnek vizsgát közlekedési alapismeretek elméleti vizsgatárgyból február közepétől.

Az idegen nyelvű SZEV rendszer 2012. áprilisi bevezetésekor elsőként román nyelven lehetett vizsgázni közlekedési alapismeretekből a „B” kategóriás, azaz személygépkocsi vezetésére szóló jogosítvány megszerzéséhez. A Nemzeti Közlekedési Hatóság által kialakított rendszer azóta folyamatosan bővült: németül és angolul eddig csak az „A” kategóriás (motorkerékpár) jogosítványhoz szükséges vizsgát lehetett letenni. Mostantól viszont az „A” kategória a román, a „B” pedig az angol és német nyelvvel bővült . Az ú.n. kategóriás vizsgáztatásban már több mint hét éve működik a számítógépes elméleti vizsgarendszer. Ennek lényege, hogy a vizsgázónak a hagyományos, papír alapú, nyomtatott tesztlap helyett számítógépen, a teljes kérdésbankból véletlenszerűen, egyedileg generált kérdéssort kell megoldania. A program kezelése egyértelmű és azonos a magyar nyelvű változattal. A lehetőség minden engedélyezett vizsgahelyen rendelkezésre áll, és a magyar vizsgával azonos módon lehet rá jelentkezni.

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A közlekedési szituációk élethűbb megjelenítése érdekében mozgóképes kérdésekkel bővül 2016 januárjától minden kategóriában a KRESZ-vizsga - tájékoztatta a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) pénteken az MTI-t.A közlemény szerint az eddig alkalmazott korszerű...

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A magyar kerékpáros kultúrát kritizálta nemrég Tarlós István főpolgármester, aki a piroson áthajtók miatt a bringásoknál is kötelezővé tenné a KRESZ-vizsgát.

MTI Fotó

Július elsejétől a kormány megtéríti a KRESZ tanfolyam és vizsga díját is a húsz évnél fiatalabbaknak.

2021. június 24., csütörtök, Iván