Trianon előtti magyar borvidék kerülhet magyar kézbe

Téma: 

Trianon előtti magyar borvidék kerülhet magyar kézbe, ha sikerül Csányi Sándornak megvásárolnia a horvátországi Belje d.d. területeit. A horvát jogszabályok már lehetővé teszik mindezt, a Figyelő szerint az OTP-vezérnek pedig az akarata is megvan arra, hogy befektessen a határainkon túl.

Már hónapokkal ezelőtt Horvátországban elfogadta a parlament a lex Agrokor néven elhíresült törvényt, mely lényege, hogy állami felügyelet alá vonták a konszernt.

A szabályozás lehetővé teszi, hogy egyes részeit eladják a vállalatbirodalomnak. Ezzel a rendelkezéssel nyílt lehetősége a magyar vállalkozónak, Csányi Sándornak is tárgyalásokat kezdeményezni Anton Ramljakkal, az Agrokor megmentéséért felelős horvát kormánybiztossal a Belje részvénytársaság megvásárlásáról.

Az érintett földterületek a magyar határ közelében, Drávaszögben és Szlavóniában helyezkednek el, így Csányinak korábbi érdekeltsége, a Bonafarm közelében lennének újabb földterületei.

Ha sikerül az adás-vétel, az OTP vezetője lenne az Európai Unió legnagyobb mezőgazdasági művelésre alkalmas földterületének a tulajdonosa – írta a Figyelő.

A nagybirtok 320 éves múltra tekint vissza, még a Habsburgok adományozták Savoyai Jenőnek a törökök magyarországi hatalmának megtörése miatt. A hetilap azt írta, Savoyai jól bánt a gazdasággal, amely azóta is folyamatosan fejlődött, amelynek ma már tejgyára, borászata és malma is van, de foglalkoznak füstöltáru-készítéssel, paradicsomtermesztéssel és sertéstenyésztéssel is.

Forrás: hirado.hu, Figyelő

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó Soós Lajos

1920. június 4-én írták alá a trianoni békeszerződést, aminek következményeképp a magyar állam elveszítette ezeréves területének nagy részét, és több millió magyar került idegen országokba úgy, hogy nem hagyta el szülőföldjét.

Vlagyimir Putyin a magyar miniszterelnököt használja fel Európa megosztására egy román jobboldali napilap szerint.

A magyar-magyar párbeszéd és a Nyugat-Balkán a kiemelt témája az idei Tusványosnak, a 24. Bálványosi Nyári Szabadegyetemnek, július 23-28. között, az erdélyi Tusnádfürdőn - jelentette ki Németh Zsolt külügyi államtitkár az esemény budapesti sajtótájékoztatóján.

A brüsszeli magyar nagykövet tudomása szerint két magyar sebesült meg a brüsszeli merényletsorozatban, mindkettőjüket kórházban ápolják. Ezt Nagy Zoltán nagykövet az M1 élő adásában közölte.

 

2020. május 25., hétfő, Orbán