Trianon-emlékművet avattak a Los Angeles-i magyarok

Téma: 

„Mi, magyarok, bárhol vagyunk a világban, összetartozunk” – mondta vasárnapi megemlékező beszédében Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa az Egyesült Államokban, a Kalifornia állambeli Los Angelesben tartott Trianon-emlékmű felavatásán helyi idő szerint vasárnap.

Mi, magyarok, elmondhatjuk magunkról, hogy az, hogy egy magyar nemzet tagjai vagyunk, tele van érzésekkel, cselekedetekkel, a vággyal, hogy minél inkább megismerjük nemzettársainkat, a fiatal nemzedéknek pedig átadjuk közös tudásunkat” – jelentette ki a miniszteri biztos a Los Angeles-i, San Fernando Völgyi Magyar Református Egyház által szervezett, a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából rendezett megemlékezésen.

MTI Fotó Illyés Tibor

Szilágyi Péter hozzátette:

hálásak lehetünk a minket megelőző, megpróbáltatásokkal teli életet élő nemzedékeknek, hogy 101 évvel Trianon után még mindig itt vagyunk.

Kiemelte, hogy a nemzeti összetartozás nem valósulhatna meg a diaszpórában tevékenykedő közösségek áldozatos munkája nélkül. Beszédében megköszönte a San Fernando Völgyi Magyar Református Egyháznak, hogy idegen környezetben is tovább örökíti magyar nyelvünket és kulturális értékeinket a fiatal generációk számára.

A keresztény és a nemzeti együvé tartozás az Amerikai Egyesült Államok nyugati partján is jelen van, a szellemileg gyarapodó közösség erős identitással, szilárd és egészséges nemzettudattal köszöntheti a mai napot is” – fogalmazott a politikus.

Szilágyi Péter szerint a koronavírus-járvány alatti időszak is a magyarság összetartozását bizonyította, mert a járványt is egymást segítve, folyamatos kapcsolattartással és az összefogás erejével győzhettük le.

Hangsúlyozta, hogy ezzel az összefogással maradhat meg a magyarság az óceánon túl is.

Sem az évszázados területi megosztottság, sem a távolság az óhazától nem törheti meg a szerte a világban élő magyarság nemzeti és keresztény értékrendjén nyugvó egységét

– tette hozzá.

A nemzeti összetartozás melletti tanúságtétel 2010. június 4-én hatályba lépő törvénye – a nemzeti tragédiára való emlékezésen túl – arra szólít bennünket, hogy az elmúlt évszázad összefogásainak példáiból, a nemzeti megújulás eredményeiből erőt merítve, a nemzeti összetartozás erősítésén munkálkodjunk” – szögezte le.

Rámutatott arra is, hogy a 2010 óta bevezetett egyszerűsített honosítási eljárásnak köszönhetően számos külhoni magyar tehette le a magyar állampolgársági esküt.

Az Országgyűlés 2010. május 31-én nyilvánította a Nemzeti Összetartozás Napjává az első világháborút lezáró trianoni békediktátum aláírásának napját, június 4-ét. Az erről szóló, 2010. évi XLV. törvény kimondta:

a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme”.

A San Fernando Völgyi Magyar Református Egyház által szervezett megemlékezésen felavatták a Pál Hunor, marosvásárhelyi származású fafaragómester által megálmodott Trianon-emlékművet, és állami kitüntetéseket adtak át.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó Illyés Tibor

Kapcsolódó cikkeink

Miskolcra idén nyáron érkezett két, úgynevezett prototípus Skoda villamos. Azért nevezzük prototípusnak, „minta-villamosnak”, mert a miskolciak egyedi igényei alapján készült, és ilyen villamos még sehol a világon nem fut.

Vlagyimir Putyin a magyar miniszterelnököt használja fel Európa megosztására egy román jobboldali napilap szerint.

MTI Fotó Soós Lajos

1920. június 4-én írták alá a trianoni békeszerződést, aminek következményeképp a magyar állam elveszítette ezeréves területének nagy részét, és több millió magyar került idegen országokba úgy, hogy nem hagyta el szülőföldjét.

MTI Fotó Czeglédi Zsolt

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke elmondta: 2020-ban beléptünk a rendszerváltoztatást követő átmeneti időszak utáni húsz év második évtizedébe. Az elsőt, a 2010 és 2019 közötti tíz évet jól használtuk fel nemzeti céljaink elérésére.

2021. június 24., csütörtök, Iván